inicijativa

Bruxelles predlaže da se Saudijska Arabija uvrsti na crnu listu EU-a

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.02.2019 14:03
  • Objavljeno 13.02.2019 u 14:03
Saudijska Arabija

Saudijska Arabija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europska komisija je u srijedu predložila da se sedam novih zemalja, među kojima i Saudijska Arabija, uvrsti na crnu listu Europske unije s imenima zemalja koje se dovoljno ne bore protiv pranja novca i financiranja terorizma

Ta inicijativa europskog izvršnog tijela koja dolazi u prilikama pojačane diplomatske napetosti s Ryadom, treba još dobiti odobrenje Europskog parlamenta i zemalja EU-a, među kojima su neke, poput Francuske i Velike Britanije, izrazile sumnju.

Ako se prihvati Komisijin prijedlog o uvrštavanju novih "visokorizičnih" zemalja, među kojima su Saudijska Arabija i Panama, "crna lista" EU-a će ubuduće imati 23 imena. Na listi su otprije Iran, Irak, Pakistan, Etiopija i Sjeverna Koreja.

To što je neka zemlja na tom popisu ne znači da će joj se uvesti sankcije, ali obvezuje europske banke na pojačanu kontrolu financijskih operacija u kojoj sudjeluju klijenti ili financijske ustanove tih zemalja.

"Uveli smo najstroža pravila u svijetu što se tiče suzbijanja pranja novca", istaknula je europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

"No moramo paziti da prljav novac iz drugih zemalja ne uđe u naš financijski sustav", dodala je na tiskovnoj konferenciji u Europskom parlamentu koji je u Strasbourgu održao plenarnu sjednicu.

"Prljavi novac je generator organiziranog kriminala i terorizma", nastavila je Jourova, pozivajući zemlje na crnoj listi da "što prije uklone svoje nedostatke".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!