PBZ ANALIZE

Obnovljena Vlada treba stvoriti optimizam

Marko Škreb

Marko Škreb

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić / CROPIX

U Hrvatskoj treba shvatiti nužnost strukturnih reformi, a nakon propuštenih prilika možemo se nadati da će posljednja rekonstrukcija Vlade biti iskorištene za fokusiranja na ključne reforme i njihovo ubrzanje, ističu analitičari Privredne banke Zagrebu u najnovijim PBZ Tjednim analizama ocjenjujući da će prvi mjeseci reformirane Vlade biti ključni za cijelu godinu, ali i za srednji rok

U PZB Tjednim analizama podsjećaju da su u ljeto 2009. pisali da se otvara šansa za nužne strukturne reforme u Hrvatskoj nakon što je odstupio tadašnji predsjednik Vlade. Druga prilika bila je kada je Vlada donijela svoj program gospodarskog oporavka

Nažalost, dvije prilike za ubrzanje strukturnih reformi nisu iskorištene, ističe glavni ekonomist PBZ-a Marko Škreb dodajući da se ne može reći da promjena nije bilo, no ono što je izostalo jest stvaranje kritične mase reformi, odnosno generiranje nužnog zamaha koji će ne samo pokrenuti gospodarstvo, nego promijeniti gospodarsku klimu k većem optimizmu i poduzetnika i građana.

Ističe nadu da će reforma Vlade RH biti iskorištena za stvaranje nove poduzetničke klime, odnosno fokusiranja na ključne reforme.

Pritom očekuje da bi posljednja rekonstrukcija Vlade trebala donijeti barem dvije stvari. Prvo, ubrzati reforme (uključivo i najvažniji strateški cilj Hrvatske, a to je ulazak u EU), i to ne nabrajanjem dugačke liste niza mjera bez redoslijeda važnosti i prioriteta, već fokusiranjem na one najvažnije koje su obično i najteže.

I drugo, stvoriti nužnu dozu optimizma bez kojeg neće biti ni gospodarskog oporavka.

'Duboko vjerujemo da ljudi znaju kako je sadašnje stanje neodrživo te su reforme nužne. Ne činiti nužne korake ne predstavlja stagnaciju (mnogi vjerojatno žele sačuvati status quo), već nazadovanje', napominje ističući da vremena nema (bez obzira na politički ciklus).

Stoga očekuje da će prvi mjeseci reformirane Vlade biti ključni za cijelu godinu, ali i za srednji rok, a kraj prvog tromjesečja 2011. godine bit će 'zadnje 'prolazno' vrijeme kada će biti jasno je li naš sadašnji optimizam opravdan te je li došlo do željenih promjena ili je sve ostalo na pukoj želji'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi