ČEMU TAJNOVITOST?

O HEP-ovim dugovima na zatvorenoj sjednici Vlade

  • Autor: Antonela Radić
  • Zadnja izmjena 26.07.2012 10:00
  • Objavljeno 26.07.2012 u 08:58
Milanovićeva vlada Čačić Grčić

Milanovićeva vlada Čačić Grčić

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Otvorena sjednica Vlade ima čak 34 točke dnevnog reda, ali se na gusto popunjenom rasporedu nije našlo mjesta za obavještavanje javnosti o problemima Hrvatske elektroprivrede. Problemima? Očito je da komunalac ne može redovno podmiriti svoje rate kredita ili ima drugih problema s plaćanjima, jer će se tijekom dana javnom poduzeću dati zeleno svjetlo za prolongiranje nekih kredita i dizanje novih

Nije jasno zašto je to 'javna tajna'. A da je, dokazuje odluka Zorana Milanovića da točke pod kojima će se raspraviti novo zaduženje HEP-a stavi ne samo u dnevni red zatvorene sjednice, znači bez prisutnosti kamera i očiju javnosti, već i da te odluke označi 'povjerljivim'. Iz šturog dnevnog reda vidi se samo da će se HEP-u dopustiti da prolongira zaduženja te da će se raspravljati o mandatnom pismu s financijskim institucijama za aranžiranje financiranja. Što se iza toga krije možemo samo nagađati dok nas Milanovićeva administracija ne izvijesti u šturom priopćenju za javnost.

U prvom kvartalu HEP je imao podosta dugova prema bankama. Među dugoročne obveze računa se i 2,88 milijarde kuna duga prema bankama, a prolongirat će se vjerojatno odnositi na kredite s kratkim rokom. Takvih HEP ima 1,9 milijardi kuna. Možda će podignuti kredit i za saniranje obveza prema dobavljačima ili nekih drugih iz bilance, koja broji skoro devet milijardi kuna obaveza.

Inače javna poduzeća imala su na kraju godine 9,94 milijarde kuna kredita kod domaćih banaka, a u pet mjeseci srezale su dugove skoro napola pa sada imaju 'samo' 5,57 milijardi kuna za vratiti našem bankarskom sustavu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi