ples milijardi

Nvidia je treća najvrjednija kompanija na svijetu, evo koje dvije su na vrhu

04.03.2024 u 19:16

Bionic
Reading

Nvidia je ostvarila još jedan velik uspjeh pretekavši Saudi Aramco u tržišnoj vrijednosti, čime je proizvođač čipova postao treća najvrjednija tvrtka na svijetu nakon Applea i Microsofta

Nakon završetka trgovanja na burzama u petak tvrtka je vrijedila 2,06 bilijuna američkih dolara. U međuvremenu je vrijednost Aramca pala na 2,03 bilijuna dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Dionice Nvidije skočile su u nebo zbog ogromne zarade koja je ponovno potvrdila optimizam Wall Streeta o potencijalu umjetne inteligencije da preoblikuje tehnološku industriju.

Tvrtka dominira tržištem grafičkih čipova dizajniranih za složene računalne zadatke potrebne za pokretanje AI aplikacija.

Cijena dionica Nvidije doživjela je značajan uzlazni trend tijekom godine, s povećanjem od otprilike 66 posto. Što se tiče tržišne kapitalizacije, kompanija je dodala približno 834 milijarde dolara vrijednosti.

Pozitivan trend cijene dionice nastavljen i u ponedjeljak, a porasla je 1,8 posto.

Za razliku od Nvidije, Saudi Aramco se suočio s izazovima u performansama svojih dionica ove godine. Cijena im je pala za više od pet posto od početka godine.

Faktori koji su doprinijeli padu Aramcove cijene uključuju smanjenu proizvodnju nafte zbog rezova organizacije OPEC+ i zabrinutosti oko potencijalne dodatne ponude dionica koju bi mogla izdati vlada Saudijske Arabije, što bi moglo utjecati na njihovu vrijednost.

.