za radnička prava

Novosel na kongresu SSSH: Moramo se vratiti aktivizmu

22.11.2018 u 21:33

Bionic
Reading

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u četvrtak sudionicima 8. kongresa SSSH u Opatiji da vrata socijalnog dijaloga nikada ne treba zatvarati, ali da se treba vratiti aktivizmu, jer se dostignuta određena radnička prava moraju unaprijediti, a ne smanjivati.

U dijaloge se više ne može ići bez aktivizma, ne možemo više sklapati kolektivne ugovore, ako nismo svakodnevno u kontaktu s članovima, ne možemo imati rezultate samo sa svakodnevnim tiskovnim konferencijama i pojavljivanjem u medijima, rekao je Novosel.

Ocijenio je da će se ova i buduće vlade oslanjati isključivo na kapital te da sindikati moraju odgovoriti metodama koje su koristili prethodnici u sindikalnom pokretu. Moramo se vratiti članovima i to već činimo, uspjeti ćemo ako svatko dade svoj doprinos, naglasio je.

Na 8. kongresu SSSH, koji se održava od 22. do 24. studenoga u Opatiji, sudjeluje oko 100 predstavnika udruženih sindikata, predstavnici europskih i međunarodnih sindikata te sindikalnih središnjica okruženja.

Novosel je rekao da na kongresu nema predstavnika Vlade i državnog vrha, da su im se očito nešto zamjerili u zadnje vrijeme, ali da će sindikati preživjeti i bez njih. Već prvim smjernicama Vlade moglo se naslutiti da je ovoj Vladi važan isključivo kapital i poslodavci, pa su već prvi koraci Vlade išli ka administrativnom rasterećenju poslodavaca. Te bi korake svatko bio podržao da je u većini bila riječ o uklanjanju administrativnih prepreka, o bržem i boljem poslovanju i produktivnosti, ali su se dvije trećine tog plana odnosile na uštede na području zaštite na radu, rekao je Novosel.

Predsjednik SSSH je rekao da jedna udruga poslodavaca drži monopol na sceni poslodavaca u Hrvatskoj te da će se morati zamisliti jer će se SSSH, a i druge sindikalne središnjice, sigurno okrenuti drugim udrugama poslodavaca, koje postoje ili će nastajati i koje su spremne pregovarati o boljim kolektivnim ugovorima.

Spomenuo je i pozitivne poteze Vlade, istaknuvši da je Petrokemija iz Kutine konačno stala na čvrste noge te da sindikat pozdravlja aktivnosti vlade kod rješavanja problema u sustavu Agrokora.

Nastavio je da "sada tripartitni socijalni dijalog u Hrvatskoj ne funkcionira, kao da nikada nije ni funkcionirao." Smatra da ako se u takvom dijalogu više od 90 posto stavova sindikata ne uvažava, onda to nije dijalog, nego monolog.

Bili smo svjesni da ulaskom u EU nećemo preko noći doći do blagostanja, ali i da se dobit ne može stvarati isključivo preko leđa radnika, naglasio je Novosel ističući da naši radnici odlaze jer su im plaće u zemljama u koje odlaze i tri puta veće, a problem su i uvjeti rada, ugovori na određeno vrijeme, sezonski rad, rad preko agencija.

Novosel je rekao da sindikat jest za reforme, ali za reforme koje će koristiti ljudima. Ocijenio je da je dobro da će poslodavci moći isplatiti radnicima neoporezivih 7500 kuna na godinu, dodavši da se oni koji isplaćuju minimalne plaće sada hvale da će svaki mjesec isplaćivati radnicima 400 ili 500 kuna više. Smatra da to neće osigurati dovoljno novca za mirovine ili za bolje zdravstvene usluge, nego da tako tonemo u sve dublje siromaštvo.