#DOBREPRIČE

Novinarstvo preko volje zamijenila ručnom izradom svijeća, a danas se Franka Vatovac Tomičić ne boji ni jeftine konkurencije bez duše ni koronakrize

13.06.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Posebno i nesvakidašnje zanimanje ima Zagrepčanka koja ručno izrađuje svijeće kao pripadnica treće generacije svoje obitelji što se bavi time. Iza nje je lijepa i nostalgična povijest, a sve je započelo 1937. godine, kad su baka i djed Ljubica i Milan Krsnik osnovali svjećarsko-medičarski obrt koji se bavio proizvodnjom svijeća od voska, licitara i proizvoda od meda. Nakon odlaska u mirovinu posao su naslijedili njezini roditelji, a danas je za poslovanje odgovorna Franka Vatovac Tomičić. Uspješno vodi i održava na životu Svijeće Vatovac, jedan od rijetkih takvih obrta, a o tom gotovo zaboravljenom ručnom radu, kojim oduševljava spajajući tradiciju i moderno, govorila je za tportal

Voštana tijela oduvijek su bila neodvojiv dio naših života. U prošlosti su se koristila za osvjetljivanje životnog prostora, a danas obilježavaju interijere i eksterijere, stvarajući poseban ugođaj i dajući pečat svakom prostoru. Ukrašavaju stolove i prostore za vrijeme svečanih proslava i prigoda, neizostavan su dio romantičnih večera ili opuštanja u pjenušavoj kupki, a onima koji se bave meditacijom nezamislivo je započeti svoju svakodnevnu praksu bez upaljene svijeće. Franka Vatovac Tomičić njeguje tradiciju proizvodnje svijeća kao treća generacija koja se bavi time u svojoj obitelji.

Obiteljska radionica u Mlinovima bila joj je drugi dom, kao i njezinim sestrama. Voljele su topli parafin u kojem su ostavljale tragove ili otiske prstiju, baš kao što to danas čini njezin sin Šime, za kojeg se svi nadaju da će nastaviti tradiciju. Franku je oduvijek privlačila kreativna strana ovog posla u kojem iznova može stvarati nove oblike, mirise i boje, a u vođenju obrta pomogli su joj svi članovi obitelji, osobito pokojna baka, koja bi sigurno bila najponosnija na to što se tajne o svijećama Vatovac prenose s koljena na koljeno.

'Diplomirala sam novinarstvo jer me proizvodnja svijeća u tom razdoblju života uopće nije zanimala. Novinarstvo je bilo moj poziv, ali točno u vrijeme u kojem sam završavala fakultet, moji su roditelji otišli u mirovinu. Kad su mi ponudili da nastavim posao, nisam baš bila zainteresirana. Nakon razmišljanja o toj mogućnosti shvatila sam da proizvodnja svijeća uopće ne mora biti suhoparna, nego zanimljiva i kreativna. Od tog dana svaki se dan ponovno uvjerim da sam bila u pravu i stvaram nove proizvode, a ideje i kreativa ne napuštaju me ni nakon 15 godina rada', kaže nam Vatovac Tomičić.

Kreativni dio posla preuzela je ona, a njezin suprug odrađuje tehnički dio, i to, kaže, super funkcionira.

'Imala sam sreću da ni on nije radio u struci nakon fakulteta, nego je moj posao prihvatio kao svoj. Danas svatko ima svoj dio zaduženja, ali zajedno činimo skladan tim', ističe.

Njihove raznovrsne i maštovite svijeće, najviše za krštenja, vjenčanja i suvenirnice, s mirisima božura, čempresa, smokve, svježe opranog pamuka ili dječjeg pudera, izazivaju pozitivne emocije. Način izrade svijeća u njihovoj se proizvodnji nije mijenjao, zadržali su istu tradicionalnu recepturu, a to znači rukama proizvesti svaku svijeću i biti sigurni u proizvod koji su izradili.

'Proizvodnja je tradicionalna, kao nekada, a načini izrade se vrlo malo mijenjaju i baš se trudimo zadržati to kako su radili baka i djed i moji roditelji. Kvaliteta proizvoda koja nastaje takvim načinom izrade neusporediva je s industrijskom i masovnom proizvodnjom. To je teži način, zahtijeva puno sati rada, ali u tom procesu baš uživam, kao i u konačnom proizvodu, nastalom trudom i vlastitim rukama', pojasnila je.

Boreći se protiv nekvalitetnijih, no jeftinijih svijeća opstaju kao jedan od vodećih domaćih proizvođača.

'Danas se može živjeti od toga, ali jako je zahtjevno i izazovno jer rad ne prestaje ni kad dođeš kući. Kod nas ponekad nema vikenda, a i godišnji odmori znaju biti upitni. U obrtu nas je troje zaposlenih - osim supruga, u proizvodnji nam pomaže djelatnica koja je dio tima i moja desna ruka', otkrila je.

Proizvodi su ekološki i unikatni, često i personalizirani.

'Jako nam je važan ekološki aspekt, pa smo tako odlučili proizvoditi svijeće od prirodnih materijala, a ambalaža nam je eko friendly i razgradiva ili se može reciklirati', govori nam. Velika je ljubiteljica dizajna interijera, a ta je ljubav vidljiva i na njihovim proizvodima.

Zanimalo nas je gdje nabavljaju sirovine.

'Materijale većinom nabavljamo u Hrvatskoj, osim nekih specifičnih koje naručujemo iz EU-a. Za većinu partnera i dobavljača možemo reći da su domaći, čak iz kvarta. Jako nam je važno podržati i druge takve tradicionalne i domaće priče', poručuje. Svijeće Vatovac gore preko trideset sati, a u suradnji s Frankom mogu se personalizirati te tako stvoriti jedinstven poklon za svačiji ukus.

U svom asortimanu imaju i mnoštvo personaliziranih svijeća za krstitke i prvu pričest, kao i modernije mirisne svijeće u teglicama, a koje Franka izrađuje s veseljem. Kao osobu koja uspješno pliva u poduzetničkim vodama, pitali smo je u čemu vidi glavne uzroke manjka poduzetničke svijesti i inicijative u našem društvu.

'U današnje vrijeme vrlo malo se cijeni ručni rad i tržište je prepuno jeftinijih i manje kvalitetnih proizvoda, čemu je cijenom teško konkurirati. Posebno ako znamo kakvi su troškovi, režije, nameti i ostalo kod nas u Hrvatskoj. Ali mi nudimo kvalitetu i poseban pristup proizvodu, što naši kupci prepoznaju. Mirisne svijeće koje izlaze iz naše proizvodnje mogu slobodno stati uz bok poznatim brendovima što se tiče kvalitete. Najdraži mirisi su mi božur te čempres & smokva, toliko jedinstven i poseban. Odvodi me direktno u toplu ljetnu noć uz more. Našim kupcima vrlo je draga i sandalovina, a koja se često koristi kao baza parfema', rekla nam je.

Daje i poneki dobar savjet za ostale kreativce koji razmišljaju o pokretanju nečeg svog:

'Svakome tko se misli baviti sličnim poslom savjetovala bih da ne odustaje od kvalitete i vlastite ideje. Masovna proizvodnja nikad nema tu čar i poruku koju šaljete svojim proizvodom. To se osjeti i prepoznaje se ono posebno što taj proizvod ima, a drugi nemaju', smatra.

Njezin brend omiljena je destinacija mnogim pratiteljima na društvenim mrežama. Otkriva nam koliko joj društvene mreže pružaju vidljivost i prepoznatljivost.

'Društvene mreže pomažu nam upravo u prenošenju te poruke i našim kupcima dočaravaju slikom i videom način izrade, atmosferu u proizvodnji, pa i olakšavaju komunikaciju. Sve društvene mreže omogućuju da vidljivost proizvoda bude velika te da poruka dopre do velikog broja ljudi', tvrdi.

Njezina mala 'obiteljska tvornica' na tržište stalno plasira zanimljive novitete koji osim domova krase brojne hotele, restorane te kafiće.

'Izbacujemo nove proizvode svake godine, ja bih čak i češće, ali svaka moja ideja nije provediva zbog puno tehničkih faktora koje se trudimo zadovoljiti', kaže.

Koronakriza se odrazila i na njihovo poslovanje.

'U doba korone kratko smo zatvorili, a onda je moja želja za radom napravila svoje i tako smo prilagodili proizvodnju te slali pakete s mirisnim svijećama u domove diljem Hrvatske, kao i rođendanske pakete za ljude kojima su naši klijenti htjeli pokloniti nešto lijepo. A kako nisu mogli biti u kontaktu s dragim ljudima, mi smo u njihovo ime slali pakete s porukama i lijepim željama', kaže te dodaje kako bi voljela raditi ovaj posao što je dulje moguće te ga, naravno, prenijeti na buduće generacije.

  • +12
Franka Vatovac Tomičić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kao i svim mamama, vrlo joj je izazovno kombinirati majčinstvo i vlastiti biznis, ali uspijeva naći balans između privatnog i poslovnog.

'U slobodno vrijeme šećemo se prirodom i slažemo legiće s petogodišnjakom Šimom', ponosna je. Za kraj nam je otkrila kakvi su joj planovi.

'Za budućnost nemamo velike planove, bili bismo zadovoljni kad bi ovako ostalo, da nas uvijek prate ovaj žar i želja, a da naši kupci to prepoznaju. To su nam planovi za budućnost', zadovoljna je Franka.