covid-19

Novi slučaj zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji

08.07.2020 u 16:22

Bionic
Reading

Na području Varaždinske županije otkriven je novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu srednjih godina koji ne pokazuje nikakve simptome, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite. Zaraza koronavirusom utvrđena mu je prilikom preventivnog testiranja prije planiranog operativnog zahvata u varaždinskoj Općoj bolnici, a izvor zaraze trenutačno nije poznat te se polazi od lokalne transmisije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin u priopćenju ističe kako taj slučaj pokazuje koliko je bitno preventivno testirati i tako štititi najosjetljivije sustave, poput bolničkog i sustava socijalne skrbi, te njihove korisnike i zdravstveno osoblje.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije jučer je analizirao 112 uzoraka, što također, istaknuo je Vugrin, "potvrđuje koliko je bilo važno osigurati tu uslugu u samoj županiji i provoditi testiranja neovisno o Zagrebu".

Trenutačno su na području Varaždinske županije zaražene četiri osobe. S obzirom na to da dvije imaju blagu kliničku sliku, a druge dvije su bez simptoma, novooboljele osobe nisu na bolničkom liječenju, nego su izolirane kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa varaždinske Opće bolnice.

Na području županije trenutačno je u samoizolaciji 28 osoba.  

Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji evidentiran je 51 slučaj zaraze te još sedam statistički zbog prijavljenog mjesta prebivališta, priopćili su iz Županijskog stožera.