Šok terapija

Novi šef i mogući investitor tek su početak neizvjesnog oporavka vlasnika Plive

20.11.2017 u 17:42

Bionic
Reading

Izraelski mediji su kao potencijalnog ulagača tri milijarde dolara u Tevu imenovali Lena Blavatnika, milijardera ukrajinskog porijekla, bivšeg vlasnika dionica u ruskoj naftnoj kompaniji TNK, nagrađenog titulom britanskog viteza zahvaljujući filantropiji, školovanog na Harvardu, njujorškoj Columbiji i moskovskom državnom prometnom sveučilištu

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača generičkih lijekova, izraelska Teva, nastavlja se boriti s problemima u financijama i poslovanju. Od početka studenog u tu se borbu uključio i novi šef, a u budućnosti kompanija bi mogla dobiti i novog važnog investitora. Teva, od 2008. godine vlasnica i hrvatske Plive, već se neko vrijeme nalazi u poslovnim problemima. Vrijednost dionice joj je od sredine 2015. pala za gotovo 85 posto, a samo od početka ove godine za čak dvije trećine.

S početkom studenog na poziciji glavnog izvršnog direktora Teve našao se Kåre Schultz smijenivši time Yitzhaka Peterburga, privremenog šefa koji je na čelu kompanije bio od veljače ove godine. Od Schultza se očekuje mnogo. Teva je prilikom njegova imenovanja u priopćenju navela da se radi o čovjeku koji ima 'ekstenzivno iskustvo u globalnoj farmaciji i čvrste kompetencije u preokretu kompanija'. Schultz je velik dio karijere proveo u poznatoj danskoj farmaceutskoj kompaniji Novo Nordisk, a u Tevu je stigao iz također danskog farmaceuta Lundbecka, u kojem je proveo posljednje dvije godine.

No Schultzu prvi dani u novom okruženju ne prolaze u idili. Upravo suprotno. Analitičari iz investicijske banke JP Morgan prije nekoliko dana promijenili su svoju preporuku za dionicu Teve te sada ulagačima savjetuju da prodaju dionice izraelske kompanije. Chris Schott iz JP Morgana drži da Tevu čeka 'dug put do oporavka', posebno s obzirom na njihova slaba očekivanja za američko tržište generičkih lijekova.

Nekoliko dana prije toga poznata tvrtka za procjenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings snizila je ocjenu rejtinga za Tevine obveznice u tzv. status junka, što predstavlja viši rizik otplate za njihove vlasnike i ulagače. Prema Fitchu, promjena ocjene je posljedica 'znatnog operativnog pritiska' jer će pad cijena i prodaje na sjevernoameričkom tržištu generika 'zahtijevati od kompanije da nastavi rasprodaju imovine ili nađe vanjske izvore kapitala kako bi u 2018. i 2019., kao i nakon toga, mogla otplaćivati dugove'.

Oba poteza dolaze kao posljedica razočaravajućih poslovnih i financijskih rezultata koje je Teva objavila početkom mjeseca, ali i neuvjerljivih očekivanja za poslovanje u budućnosti. U trećem tromjesečju prihodi od generika smanjeni su s 3,26 na tri milijarde dolara, a dobit s 982 na 619 milijuna dolara, u usporedbi s istim razdobljem lani.

Na američkom tržištu prihodi su pali za devet posto zbog 'izazovnog tržišta' koje uključuje pad cijena i ubrzani dolazak konkurentskih proizvoda. Značajan dio Tevinog biznisa u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svjetskom farmaceutskom tržištu, oslanja se na lijek za multiplu sklerozu Copaxone, a američki regulator je ubrzao izdavanje dozvole za generičku verziju tog lijeka drugih proizvođača, što će dodatno ugroziti tamošnje Tevine rezultate.

Teva je vlasnik Plive Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Jedno od većih opterećenja Tevinog poslovanja predstavljaju dugovi nastali tijekom lanjskog preuzimanja tvrtke Actavis Generics, za što je izdvojeno 40,5 milijardi dolara. Actavis Generics predstavlja proizvodnju generičkih lijekova farmaceutskog giganta Allergana. Preuzimanje je Teva manjim dijelom platila vlastitim dionicama, a Allergan, na tržištu poznat i kao proizvođač popularnog medicinsko-kozmetičkog proizvoda botoksa, ovih dana najavio je kako u prvom tromjesečju 2018. namjerava prodati barem dio svojeg 10-postotnog vlasništva.

Prema ugovoru potpisanom tijekom preuzimanja Allergan je dionice Teve morao držati najmanje godinu dana, a odluka o prodaji govori o tome kakva su očekivanja od Teve u budućnosti. Uz Allergan, nešto veći dioničari Teve uglavnom su financijski investitori i fondovi, ali prema dostupnim podacima, niti jedan od njih ne drži udio veći od 10 posto.

Ako se ostvare ovih dana objavljene najave iz izraelskih medija, ulagač u Tevine dionice uskoro bi mogao biti milijarder Len Blavatnik, za kojeg procjenjuju da je spreman investirati čak tri milijarde dolara. Uzme li se u obzir to da se trenutna tržišna vrijednost Teve kreće oko 12 milijardi dolara, jasno je koliki bi utjecaj mogao imati Blavatnik. Lista najbogatijih ljudi svijeta, koju objavljuje i održava američki magazin Forbes, u ovom trenutku pokazuje da se nalazi na 40. mjestu, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na 20 milijardi dolara.

Leonid Blavatnik rođen je u tada sovjetskom, danas ukrajinskom gradu Odesi. Visoko školovanje započeo je na moskovskom državnom prometnom sveučilištu, ali je nakon što je s obitelji 1978. emigrirao u SAD magistrirao na njujorškom sveučilištu Columbia, kao i na Harvardu. Blavatnik se nalazi među šačicom svjetskih bogataša koji dio bogatstva duguju situaciji u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Leonard Blavatnik Izvor: tportal.hr / Autor: MyInfoline Business Pages

S kolegama Viktorom Vekselbergom i Mihailom Fridmanom domogao se kontrolnog vlasničkog udjela u jednoj od najvećih ruskih kompanija, TNK-u, da bi 50 posto vlasništva 2003. prodali britanskom energetskom gigantu BP-u. Blavatnik, koji je zahvaljujući svojim filantropskim inicijativama u Velikoj Britaniji nagrađen viteškom titulom, danas kroz svoju kompaniju Access Industries drži udio i u Rusalu, jednom od najvećih svjetskih proizvođača aluminija, a vlasnik je i poznate diskografske kuće Warner Music Group.

U Izraelu je Blavatnik vlasnik u biotehnološkoj kompaniji Clal Industries, u kojoj je jedan od suvlasnika i sama Teva, koja ima nešto manje od petine dionica.

  • +6
Bivši premijer Orešković na predstavljanju novog pogona Plive, koja ne bi trebala ići na prodaju Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Analitičari već neko vrijeme drže da će Teva, želi li se uspješno othrvati problemima i otplaćivati dugove, morati prodati dio svoje imovine. Na tom tragu još je u rujnu objavila namjeru prodaje poslovanja koje se bavi ženskim zdravljem i to za više od milijardu dolara. Kao mogući idući korak spominje se i prodaja europskog dijela poslovanja koje se bavi onkologijom i tretiranjem boli. Unutar Tevine organizacije taj dio poslovanja spada u segment posebnih lijekova, dok proizvodnja aktivnih farmaceutskih sastojaka, kojom se bavi Pliva, spada u segment generika, što znači da, barem prema sadašnjim najavama, kompanija u Hrvatskoj ne bi trebala biti ponuđena na prodaju.

No kako je Teva prije nekoliko godina bila nezaustavljiva u osvajanju industrije generičkih lijekova, a kako se sada nalazi u ozbiljnoj poslovnoj krizi, vrijeme pokazuje da se u poslovnom svijetu situacija može u potpunosti i relativno brzo preokrenuti tako da je procjene i očekivanja o sudbini Teve, a tako i Plive, ipak najbolje razmotriti s poslovičnim zrnom soli.