DUBROVAČKI BELVEDERE

Hotel koji je obožavala jugoslavenska elita moći će ugostiti i najmoćnije ljude svijeta

21.08.2017 u 18:56

Bionic
Reading

Najluksuzniji hotel bivše Jugoslavije, dubrovački Belvedere do 2020. vratit će titulu najboljeg hotela na istočnoj strani Jadrana. Barem tako obećava ruski investitor, tvrtka Vila Larus iza koje stoji milijarder Viktor Vekselberg

Rusi najavljuju ulaganje od 120 do 150 milijuna eura u hotel s 82 ključa. S oko 1,5 milijuna eura investicije po ključu premašuje se zahtjev najluksuznijih hotelskih brendova u svijetu te predstavlja standard od bar sedam zvjezdica

Davor Štern, konzultant tvrtke Vila Larus, za Poslovni dnevnik je izjavio da ako se u planiranom roku riješe papiri, rušenje starog hotelskog objekta kreće već ove zime, a hotel bi trebao biti dovršen do kraja 2019. godine.

'Iako prema službenoj kategorizaciji u Hrvatskoj može dobiti najviše pet zvjezdica, ovaj hotel će se tržišno pozicionirati na znatno višoj razini. Stoga će ovo ulaganje biti značajno za Dubrovnik jer će mu pomoći da se okrene visokom luksuzu u turizmu i hotelijerstvu. Hrvatska će dobiti hotel koji će zbog svoje izolirane lokacije, razine luksuza i sadržaja kao što je heliodrom moći ugostiti najviše državničke skupove, poput skupa čelnika zemalja G8, na primjer. To bi mogli postati novi Brijuni', rekao je Štern, dodajući kako će u hotelu raditi 120 vrhunski obučenih djelatnika. 

Budući izgled hotela Autor: Grad Dubrovnik

Projekt hotela potpisuje kuća 3LHD, čiji su autori odabrani jer su pružili rješenje koje ispunjava studiju utjecaja na baštinu, izrađenu u suradnji s UNESCO-om. 

Belvedere je smješten na kaskadnim stijenama iznad mora, s pogledom na otok Lokrum i Dubrovnik, od kojeg je udaljen svega 1,5 kilometara. Izgrađen je u razdoblju od 1985. do 1989. te je u kategoriji s pet zvjezdica bio najekskluzivniji hotel u Dubrovniku

  • +18
Hotel Belvedere kako danas izgleda Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Izgrađen na šesnaest katova, imao je smještajni kapacitet od 229 soba i apartmana s 393 kreveta te sportsko-rekreacijske sadržaje i kongresne kapacitete. U Belvederu se za vrijeme bivše Jugoslavije okupljala tadašnja politička, estradna i sportska elita.

Hotel je oštećen 1991. u Domovinskom ratu i djelomično obnovljen 1996. godine. Međutim zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, neslaganja dioničara u vezi razvojnih planova, kao i nepostojanja detaljnog urbanističkog plana, sve do danas ostao je u vrlo lošem stanju.

Devastirani hotel nakon rata Autor: Youtube

Od 2001. do 2014. Belvedere je bio u vlasništvu hrvatsko-britanskog poduzetnika Zvonka Stojevića i naftne kompanije Ine. Stojević je držao 53,75 posto dionica i godinama je najavljivao velika ulaganja, do kojih nikad nije došlo.

Nad hotelom je 2012. godine otvoren stečaj i dvije godine nakon toga na javnoj dražbi za 12,18 milijuna eura prodan je tvrtki Vila Larus ruskog milijardera Viktora Vekselberga.