kadrovska križaljka

Tomislav Vuić na izlaznim vratima, novi šef HPB-a Marko Badurina dolazi iz Sberbanka

01.08.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade donesen je zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke imenovanje Marka Badurine novim predsjednikom uprave, što znači da sadašnji šef, Tomislav Vuić, nakon pet godina napušta čelnu poziciju

'Predlaže se Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke d.d. imenovanje Marka Badurine predsjednikom Uprave, a Anto Mihaljević i Ivan Soldo članovima, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaj', zaključeno je na Vladi.

Vuić je HPB preuzeo 2014., kada su ga dočekali veliki gubici i dubioze. Na zahtjev HNB-a te je godine Vuić rezervirao milijardu kuna za potencijalne gubitke. Kada se banka 'očistila' HBP je počeo pozitivno poslovati, a lani je zaradila povijesno najviših 183 milijuna kuna.

Pod Vuićem HPB je uspio preuzeti i Jadransku banku, a cijelo vrijeme njegova mandata banka se profilirala kao pouzdan kreditor te je građanima nakon krize sa švicarskim francima ponudila stambeno kreditiranje u kunama što su potom slijedile i sve velike banke.

Što se Badurine tiče, njegov profil na poslovnjačkoj društvenoj mreži LinkedIn govori da već pet godina radi u Sberbanku, a sada obnaša dužnost savjetnika uprave. Prije toga radio je u Volksbanku, kojeg je, valjda podsjetiti, Sberbank preuzeo 2012. godine.

HPB obilježila svojih 25 godina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HPB