NJEMAČKA NA MUKAMA

Novi problemi za građevinare, broj novogradnji drastično pada, investitori bježe

18.10.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Sve veće stanarine, sva manje stanova i kuća. Stvarnost je to u Njemačkoj, državi u teškoj stambenoj krizi kojoj se ne nazire kraja. U kolovozu su brojke postale još gore - broj novoizdanih građevinskih dozvola za stambene zgrade pao je za trećinu, a za kuće za pola

Glavni razlozi za odustajanje ulagača u nekretninske projekte su visoki troškovi materijala i visoke kamate na nove kredite.

Prema podacima Saveznog ureda za statistiku, u kolovozu je odobrena gradnja 19.300 novih stanova - što je gotovo trećina manje nego u istom razdoblju prošle godine. U prvih osam mjeseci 2023. broj građevinskih dozvola za stanove smanjen je za 28,3 posto, a gradi se 175.000 stanova ili njih čak 69.000 manje nego godinu prije.

'Rastući troškovi izgradnje i sve lošiji uvjeti financiranja vjerojatno će nastaviti doprinositi smanjenju broja građevinskih projekata', objavili su njemački statističari.

'Građevinarstvo postaje sve problematičnija grana. U rujnu je 21,4 posto tvrtki bilo pogođeno otkazanim projektima izgradnje stanova - nikada dosad, od početka praćenja tih podataka 2012. godine, ta brojka nije bila viša', objavio je ugledni ekonomski Institut Ifo.

Radnici na građevini Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Broj izdanih građevinskih dozvola smatra se pokazateljem buduće građevinske aktivnosti. Što se tiče obiteljskih kuća, pogotovo onih s dva stana, tj. kuća u kojima žive dvije obitelji, broj odobrenih dozvola se prepolovio i u kolovozu je iznosio samo 10.100.

Mnogi projekti više nisu ekonomski isplativi zbog viših kamatnih stopa i povećanih troškova izgradnje. Zato broj građevinskih dozvola pada već mjesecima, unatoč visokoj potražnji za stambenim prostorom.