INOVACIJSKI VAUČERI

Novi model financiranja inovativnih proizvoda

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: HAMAG BICRO

Poticanje suradnje inovatora i znanstveno-istraživačke zajednice

Poduzetnici koji razvijaju nove inovativne proizvode i tijekom tog procesa suoče se s tehničkim ili tehnološkim problemom, od sad mogu putem bespovratnih potpora iz EU fondova dobiti potrebno rješenje, uslugu ili stručno-tehničko znanje od znanstveno-istraživačke organizacije. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Poziv „Inovacijski vaučeri za MSP-ove“ za čiju je evaluaciju i provedbu zadužena Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Ukupna vrijednost ovog Poziva iznosi 50.000.000,00 kuna. Zaprimanje prijava započelo je 2. srpnja 2018. godine, a Poziv je otvoren do 29.06.2020. godine. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji je moguće ugovoriti iznosi 10.000,00 kuna dok najviši iznosi 75.000,00 kuna. Postupak prijave i ostvarivanja prava na potporu vrlo je jednostavan, a provjera prihvatljivosti traje najviše 30 dana. U prijavi je potrebno navesti trenutno stanje projekta te istaknuti problem koji će se riješiti provedbom aktivnosti za koju se traži vaučer.

Inovacijski vaučeri predstavljaju poseban oblik dodjele bespovratnih sredstava, kakav nije bio dostupan kroz dosadašnje programe. Osnovna svrha inovacijskih vaučera je povezivanje znanstveno-istraživačke zajednice s mikro, malim i srednjim poduzećima te prijenos znanja na tržište. Vaučer se može iskoristiti za troškove testiranja, ispitivanja i demonstracijskih aktivnosti, kao i korištenje stručnih tehničkih znanja za potrebe inovativnih procesa i komercijalizacije inovacija. Rješenje, odnosno poslovni rezultat koji se ostvari putem dodijeljenog vaučera, mora doprinositi razvoju jednog ili više novih proizvoda, usluga ili procesa.

Kao institucija sa bogatim iskustvom u evaluaciji i provedbi projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, HAMAG-BICRO će tijekom rujna održati niz informativnih radionica diljem Hrvatske kako bi se poduzetnici pripremili za što uspješniju prijavu. Prijave se zaprimaju isključivo putem sustava eFondovi putem poveznice http://efondovi.mrrfeu.hr. Više informacija o samom Pozivu nalazi se na stranici www.strukturnifondovi.hr.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: HAMAG-BICRO

Izrada i objava ovog članka sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!