koronavirus

Novi krug zatvaranja stajao bi španjolske tvrtke 1,8 milijardi eura tjedno

02.02.2021 u 09:02

Bionic
Reading

Španjolske tvrtke tjedno bi gubile 1,8 milijardi eura ako vlada u cijeloj zemlji uvede novi krug zatvaranja, a gotovo dvije trećine toga gubitka pretrpjele bi male i srednje tvrtke, pokazala je najnovijia studija udruge za malo poduzetništvo. Približno 480 tisuća radnih mjesta bit će ugroženo uvedu li se mjere zaključavanja nalik onima iz razdoblja od ožujka od lipnja kada je vlada naložila građanima da ostanu kod kuće i zatvorila sve sektore gospodarstva čiji rad nije nužan u pandemiji, upozorio je CEPYME.

Za razliku od Britanije, Francuske, Njemačke i nekih drugih zemalja, Španjolska nije ni jesenas pa ni ove godine uvela novi lockdown u cijeloj zemlji unatoč trećem valu koronavirusne zaraze koji hara u proteklih šest tjedana, podsjeća Reuters.

Umjesto toga, regionalne su vlasti uvele neujednačene mjere zaključavanja i ograničile su radno vrijeme i broj ljudi na društvenim okupljanjima.

U zadnjim mjesecima 2020., prema procjenama CEPYME-a, te su regionalne mjere stajale kompanije oko 1,2 milijarde eura tjedno a najteže su pogodile graditeljske, ugostiteljske i maloprodajne tvrtke.

U uvjetima pada gospodarstva, broj nezaposlenih u Španjolskoj u prosincu je skočio na 3,89 milijuna, najvišu razinu u više od četiri godine. U odnosu na isti mjesec godine ranije uvećan je za 22 posto.

Broj radnika koji primaju državne potpore iz programa očuvanja radnih mjesta porastao je za oko 755 tisuća.

Autor istraživanja Julian Perez kaže da je teško izračunati koliki će broj kompanija biti primoran staviti ključ u bravu.

"Kompanije mogu opstati par tjedana ili mjesec dana čak i bez prometa..., no nakon nekoliko mjeseci dolazi se do točke na kojoj svakom dodatnom mjerom vlada zabija posljednji čavao u lijes”, rekao je novinarima Perez.

CEPYME je pozvao vladu na proširenje državnih potpora i njihovu bolju usmjerenost na posrnule kompanije.