USKLAĐIVANJE S EU

Novi krug pregovora oko zakona o radu

29.09.2009 u 11:16

Bionic
Reading

Nakon tri mjeseca stanke, sindikati, poslodavci i Vlada danas nastavljaju pregovore o novom Zakonu o radu (ZOR). O izmjenama kojima kojima bi se ZOR uskladio s normama Europske unije raspravljat će se na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV)

Prema prijašnjim dogovorima, novi je ZOR trebao biti prihvaćen do 15. prosinca prošle godine, kako bi se početkom 2009. zatvorilo pregovaračko poglavlje 19 vezano uz socijalnu politiku i zapošljavanje. Inače, za zatvaranje pregovora s EU-om u tom poglavlju preostalo je još samo usklađenje Zakona o radu.

Najviše prijepora između sindikata i poslodavaca bilo je pritom o pitanjima vezanim uz radno vrijeme, točnije tjedni raspored, preraspodjelu radnog vremena te proširenje kolektivnih ugovora.

Među prigovorima sindikata bio je i broj ugovora na određeno vrijeme, budući da su istaknuli podatak kako je čak 84 posto sklopljenih ugovora o radu upravo na određeno vrijeme. Poslodavci su, pak, u svojim prigovorima, među ostalim, navodili kompliciranu proceduru prilikom otpuštanja radnika te pitanje plaćene dnevne stanke.

Najvažnije izmjene ZOR-a odnose se na trajanje godišnjeg odmora koji je dosad u Hrvatskoj trajao najmanje 18 radnih dana. U zemljama Unije je, pak, propisan u tjednima i traje najmanje četiri tjedna, odnosno najmanje 20 ili 24 dana, ovisno o tome radi li radnik pet ili šest dana u tjednu.

Također, radni tjedan bit će ograničen na 40 sati, odnosno najviše 48 sati, pri čemu se osam sati odnosi na prekovremeni rad. Uz to, trebao bi se definirati noćni i smjenski rad te noćni i smjenski radnik. Ukinula bi se i zabrana rada žena noću u industriji te odredbe prema kojima žena ne smije obavljati teške fizičke poslove, radove pod zemljom ili pod vodom.

Hrvatska je u velikoj mjeri svoje zakonodavstvo na području socijalne politike i zapošljavanja već prilagodila europskim standardima. Među ostalim, uveden je i novi sustav naknada za nezaposlene koje su dobile značajke sustava socijalnog osiguranja i motiviraju nezaposlene na traženje posla. Za prvih 90 dana naknada iznosi do najviše 70 posto prosječne plaće u zemlji, i to iz prethodne godine. Za preostalo vrijeme primanja naknada iznosi do najviše 50 posto prosječne plaće.