KOLOVOZ

Nove narudžbe u industriji porasle 13,8 posto

18.10.2010 u 09:53

Bionic
Reading

Ukupan promet hrvatske industrije u kolovozu ove godine bio je veći za 1,7 posto u usporedbi s osmim mjesecom prošle godine, dok su ukupno primljene nove narudžbe u industriji porasle za 13,8 posto, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Po podacima DZS-a, ukupni desezonirani promet industrije u kolovozu ove godine u odnosu na srpanj porastao je za 3,8 posto pri čemu je na domaćem tržištu povećan za 1,3 posto, a na stranom tržištu za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini, ukupni promet, kalendarski prilagođen, veći je za 1,7 posto. Pritom je promet na domaćem tržištu bio manji za 3,4 posto, dok je na stranom tržištu povećan za 13 posto.

Godišnja usporedba na razini glavnih industrijskih grupacija pokazuje da je promet industrije u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine povećan kod energije za 54,7 posto, kod intermedijarnih proizvoda za 7,7 posto i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto.

Istovremeno je kod kapitalnih proizvoda promet smanjen za 43,1 posto, a kod trajnih proizvoda za široku potrošnju manji je za 13,3 posto.

Kumulativni podaci za prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju pad prometa industrije za 3,8 posto.

Kod novih narudžbi statistika na mjesečnoj razini (desezonirani indeksi) pokazuje rast u kolovozu u usporedbi s prethodnim mjesecom za 12,7 posto, pri čemu su na domaćem tržištu narudžbe smanjene za 19,8 posto, dok su na stranom porasle za 38,2 posto.

Statistički podaci na godišnjoj razini pokazuju da su nove narudžbe u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine porasle za 13,8 posto.

Pritom su narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi s domaćeg tržišta porasle za 13,6 posto, a narudžbe sa stranih tržišta povećane su za 17,4 posto.

Podaci prema GIG-u pokazuju rast narudžbi u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine kod intermedijarnih proizvoda, za 32,1 posto, i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 22,6 posto.

Narudžbe kapitalnih proizvoda istovremeno su pale za 4,8 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 70 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine, narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi povećane su za deset posto u odnosu na prvih osam mjeseci lani.