MANJI IZNOS KREDITA

Novac će HDZ-u donijeti nositelji lista?

03.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a užurbano se analiziraju mogući scenariji za zatvaranje financijske konstrukcije stranke koja se mjesec dana prije izbora našla u blokadi zbog Uskokove istrage. Iako neki vodeći HDZ-ovci, uključujući i najimućnijeg Domagoja Miloševića, ističu da su za kredit spremni založiti osobnu imovinu, sve je izgledniji scenarij u kojem će nositelji lista dobiti zadatak punjenja blagajne

Premijerkina ideja da vodeći ljudi HDZ-a osobnom imovinom jamče za kredit kojim bi se financirala kampanja, jer im je zbog Uskokove istrage blokirana zgrada središnjice, nije naišla na odobravanje. Financiranje kampanje, prema izvoru bliskom stranci, HDZ bi mogao prebaciti na nositelje lista koji bi svaki u svojoj izbornoj jedinici, mjesec dana uoči izbora, morali hitno prikupiti donacije u visini – milijun kuna.

Stranka koja se dosad financirala crnim fondovima nalazi se pred novim izazovom - legalnim financiranjem kampanje za izbore koje će, po svemu sudeći, izgubiti. Izvori bliski stranci uvjeravaju nas da HDZ-u, iako im nedostaje novca, kredit možda neće biti nužan. Kosor ga je, po njima, spomenula želeći pred članstvom naglasiti spremnost vodstva da riskira svoju imovinu za stranačku budućnost, ali i testirati vjernost svojih najbližih suradnika.

Prema scenariju bez kredita, svaki bi od nositelja liste morao u svojoj izbornoj jedinici prikupiti novac za financiranje kampanje. S obzirom da je HDZ 2010. završio u plusu od 10,3 milijuna kuna, može se očekivati da i u ovom trenutku na računu stranke ima nešto novca. Kako, s druge strane, u kampanji maksimalno mogu potrošiti 15 milijuna kuna, nositeljima liste bit će dovoljno u bazi prikupiti i manje od milijuna.

Odluče li se u HDZ-u za ovaj model, ostaje im nekoliko tjedana da testiraju sklonost poduzetnika da ih financiraju na izborima na kojima će, sudeći prema rezultatima istraživanja, pretrpjeti povijesno loš rezultat.

Ideja da osobnim mjenicama ili nekim drugim kolateralom jamče za stranački kredit mnogima je HDZ-ovcima neprihvatljiva jer još nisu poznati nositelji svih lista. Ne pristaju ni na plan da isključivo nositelj jamči svojom imovinom za kredit, a da pritom čak ne može niti utjecati na poredak ostalih kandidata na njegovoj listi. Odluče li se u HDZ-u za takav pristup, postavit će se i pitanje suglasnosti supružnika s kojima dijele vlasništvo. S druge strane, u trenutku izglednog odlaska u opoziciju lagodan zastupnički život, utjecaj i prihode jamče im jedino visoke pozicije na tim istim listama. Ostaje vidjeti hoće li kriterij tko-može-donijeti-više postati presudan za poredak na njima.