ide im

Norveški stabilizacijski fond u prvom tromjesečju zaradio 46 milijardi dolara

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2021 15:03
  • Objavljeno 21.04.2021 u 15:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru. Najveći svjetski fond upravlja imovinom vrijednom 1.300 milijardi dolara, a u prvom je tromjesečju ostvario povrat ulaganja od četiri posto.

Na dioničkom portfelju fond je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvario prinos od 6,6 posto a na ulaganjima u neuvrštene nekretnine od 1,4 posto. Portfelj obveznica bio je na gubitku 3,2 posto.

„Rast tržišta dionica u velikoj su mjeri podupirale dionice u financijskom i energetskom sektoru", navodi se u priopćenju zamjenika izvršnog direktora fonda Tronda Grandea.

Fond ulaže prihode norveške države od proizvodnje nafte i plina u dionice, obveznice i nekretnine, a od ovoga mjeseca i u 'zelenu' infrastrukturu.

Daleko najviše ulaže u dionice, koje čine 73,1 posto imovine povjerene mu na upravljanje. Slijedi obveznički portfelj s udjelom od 24,5 posto, a ostatak otpada na portfelj neuvrštenih nekretnina.

Uložio je u dionice 9.100 kompanija diljem svijeta, odnosno 1,4 posto svih uvrštenih dionica na globalnoj razini.

Od ukupne vrijednosti fonda na svakog stanovnika Norveške otpada gotovo 250 tisuća dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!