podaci statističkog ureda

Norveški izvoz nafte skočio u svibnju

17.06.2024 u 12:12

Bionic
Reading

Norveški izvoz snažno je porastao u svibnju, odražavajući skok isporuka nafte i plina, objavio je u ponedjeljak statistički ured

Izvoz je u svibnju porastao za 9,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec dok je uvoz gotovo stagnirao, izračunali su statističari.

Uzlazni trend izvoza potaknut je skokom isporuka sirove nafte, za 26,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Značajno su porasle i isporuke prirodnog plina, za 6,6 posto.

Kada se isključe plin, nafta i oprema za sektor ugljikovodika izvoz je u svibnju na godišnjoj razini uvećan za samo 1,4 posto.

Na mjesečnoj razini ukupni izvoz smanjen je pak u svibnju za 4,4 posto, a uvoz je više-manje stagnirao.

Izvoz nafte smanjio se u odnosu na travanj za 9,4 posto dok je izvoz plina poskočio za 5,2 posto, pokazuju podaci Statistics Norway.

Kada se isključe izvoz nafte, plina i opreme za sektor ugljikovodika isporuke su u odnosu na travanj smanjene za 5,0 posto.

Vanjskotrgovinska bilanca za svibanj pokazala je višak u razmjeni Norveške sa svijetom od 58,7 milijardi norveških kruna (5,15 milijardi eura), veći za 29,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu na travanj smanjen je pak za 10,8 posto.