preuzimanje kompanija

Njemačko ministarstvo gospodarstva želi šire ovlasti u slučaju energetske krize

12.04.2022 u 17:50

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo gospodarstva priprema prijedlog zakona koji bi mu osigurao šire ovlasti u slučaju energetske krize, uz proširene kriterije za državno preuzimanje kontrole nad kompanijama.

Ministar gospodarstva Robert Habeck priprema amandman na zakon o energetskoj sigurnosti iz 1975. godine, koji državi omogućuje preuzimanje kontrole nad tvrtkama u segmentu ključne energetske infrastrukture, rekli su izvori iz ministarstva.

Država po tom zakonu može u ekstremnim slučajevima preuzeti potpunu kontrolu nad tvrtkama, a Habeckov prijedlog omogućio bi preuzimanje i ako ne obavljaju primjereno svoju zadaću, objašnjavaju izvori.

Novi kriterij za preuzimanje kontrole nad tvrtkom bila bi i prijetnja za sigurnost opskrbe.

Habeck je nedavno mrežnom regulatoru povjerio zadaću upravljanja bivšim podružnicom ruskog plinskog diva Gazproma, do kraja rujna, ali osnova za tu odluku bio je zakon o vanjskoj trgovini.

Izmjenama zakona o energetskoj sigurnosti stvorila bi se nova pravna osnova za državno preuzimanje kontrole nad kompanijama, objašnjava agencija dpa.

Njemačko gospodarstvo uvelike se oslanja na uvezeni ruski plin i druga fosilna goriva, ali rat u Ukrajini i rasprava u EU-u o mogućem embargu naveli su Berlin da pokuša u što kraćem roku smanjiti ovisnost o ruskoj energiji.