Institut Ifo

Njemačko gospodarstvo ubrzava, optimizam se vraća u ugostiteljstvo i turizam

25.05.2021 u 15:26

Bionic
Reading

Njemačko poslovno povjerenje poraslo je u svibnju na najvišu razinu u zadnje dvije godine, jer se gospodarski život napokon budi iz produljene krize uzrokovane koronavirusom

Institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu objavio je da se njegov pozorno praćeni indeks poslovne klime u ovom mjesecu popeo na 99,2 boda, u odnosu na 96,6 bodova u travnju, nakon niza optimističnih gospodarskih podataka i izvješća boljeg raspoloženja u njemačkim sektorima.

"Gospodarski se život napokon budi, očekujemo procvat nakon koronavirusa", rekao je glavni ekonomist Commerzbanka Joerg Kraemer.

Anketirani čelnici devet tisuća čelnika kompanija ranije su izrazili očekivanje skromnijeg svibanjskog rasta, na 98 bodova.

"Njemačko gospodarstvo ubrzava, optimizam se vraća u ugostiteljstvo i turizam", rekao je predsjednik Ifa Clemens Fuest.

Porast indeksa Ifo instituta uslijedio je unatoč zabrinutosti za opskrbne lance u industrijskom i građevinskom sektoru.

Podaci koje je u utorak objavio Federalni zavod za statistiku Destatis pokazuju da je najveće europsko gospodarstvo bilo u prvom tromjesečju teže pogođeno uvođenjem novih oštrih protupandemijskih mjera nego što se ranije procjenjivalo.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 1,8 posto u prva tri mjeseca ove godine, a povukao ga je 5,4-postotni pad privatne potrošnje, priopćio je Destatis.

Destatis je u svojoj prvoj procjeni objavljenoj u travnju rekao da se gospodarstvo smanjilo za 1,7 posto u usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2020. godine.

No s padom broja novih slučajeva Covid-19 u zemlji, ublažavanjem pandemijskih ograničenja i ubrzanim uvođenjem nacionalnog programa cijepljenja, ekonomisti očekuju da će njemačko gospodarstvo ubrzano vratiti zamah u narednim mjesecima.

To će također vjerojatno pomoći u podizanju raspoloženja u gospodarstvu u razdoblju do nacionalnih izbora u rujnu.

Izvještaj Ifoa od utorka pokazao je da poslovni čelnici trenutne gospodarske uvjete i očekivanja u šestomjesečnom razdoblju ocjenjuju iznad ranijih procjena.

"Gospodarski rast vjerojatno će se ponovno značajno povećati u drugom tromjesečju 2021. godine", objavila je njemačka središnja banka Bundesbank u svom mjesečnom izvještaju objavljenom ovog tjedna.