NOVO IZVJEŠĆE

Njemačko gospodarstvo u 2023. za dlaku iznad stagnacije

25.01.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo porast će u ovoj godini 0,2 posto, prognozirala je u srijedu vlada u godišnjem izvješću, izmijenivši prognozu o 0,4-postotnom padu aktivnosti

Nakon općenito pozitivnog trenda u drugoj polovini prošle godine gospodarsk aktivnost bi se trebala 'ohladiti' u 2023. zbog šoka koji su izazvale visoke cijene energije i podizanje kamatnih stopa, ističe ministarstvo u izvješću.

Prognoza je ipak bolja no što je vlada prognozirala u listopadu, jer je pad aktivnosti na kraju 2022. bio blaži i kraće je trajao no što se očekivalo, zahvaljujući državnim subvencijama kompanijama i kućanstvima te prilagodbi cijena energenata, uz smanjenje potrošnje plina, tvrde.

Zahvaljujući u prvom redu 'dosljednim potezima države' stvoreni su uvjeti za upravljanje krizom, dodaju. Projekcija za 2023. 'suzdržano' je optimistična, naglasio je u izvješću ministar Robert Habeck. 'U svakom slučaju, ne naziru se znakovi izrazite recesije, koju su mnogi promatrači dugo smatrali neizbježnom', dodao je ministar.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Ministarstvo ipak upozorava na brojne stresne čimbenike, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu i njezine gospodarske posljedice, slabo globalno gospodarstvo, kao i trajno visoke cijene energije i inflacija u usporedbi s razinama prije krize. Prognoza gospodarskog rasta u 2024. snižena je pak s 2,3 na 1,8 posto, pokazuje izvješće.

Inflacija je lani iznosila 7,9 posto i bila je osjetno viša nego u 2021., zbog skoka cijena energije i hrane. U ovoj godini rast cijena trebao bi usporiti na šest posto, uz podršku vladinih mjera ograničavanja rasta cijena energije. Još značajnije usporavanje inflacije vlada očekuje u 2024., uz prognoziranu stopu inflacije od 2,8 posto.