PROGNOZA DIW-a

Njemačko gospodarstvo past će jedan posto u četvrtom kvartalu

21.12.2020 u 15:54

Bionic
Reading

Njemačko gospodarstvo ove će zime pogoditi drugi strogi lockdown uveden kako bi se zaustavilo širenje covida 19, objavio je u ponedjeljak njemački institut DIW, predviđajući u četvrtom kvartalu pad aktivnosti od jedan posto

Gospodarstvo je u velikoj mjeri nadoknadilo izgubljeno u prvom potpunom zatvaranju, uvedenom početkom proljeća, ali opetovana ograničenja ponovno će prouzročiti ozbiljne troškove, istaknuli su iz istraživačkog instituta.

U prvom tromjesečju 2021. godine gospodarstvo bi se trebalo još i više smanjiti nego u četvrtom tromjesečju, prognozira DIW, dodajući da se situacija neće poboljšati dok je na snazi strogi lockdown.

"Njemačko gospodarstvo može se vratiti na put oporavka samo ako se situacija u značajnoj mjeri poboljša", zaključuju u institutu.

„Morat ćemo, iako je bolno, otrpjeti strogi lockdown barem do kraja siječnja”, poručio je DIW-ov prognostičar Claus Michelsen.

Početkom mjeseca njemačka vlada zatvorila je većinu trgovina budući da djelomičnim zaključavanjem u studenome nije uspjela postići priželjkivano usporavanje zaraze.

Od 16. prosinca u Njemačkoj je na snazi drugi strogi lockdown.