TEŠKOĆE ZA DRŽAVU

Njemački vicekancelar: 'Imamo problema, ali to ne znači da je sve crno'

07.09.2023 u 19:50

Bionic
Reading

Njemački vicekancelar pozvao je u četvrtak zastupnike u parlamentu da zbog trenutnih teškoća ne govore da njemačko gospodarstvo nije konkurentno

'Imamo problema, oni su povezani i s geopolitičkom situacijom i s našim domaćim problemima. No, to ne znači da je sve crno', rekao je Robert Habeck, čelnik Zelenih u parlamentarnoj raspravi o prijedlogu proračuna za 2024. 'Dobro stojimo, jako smo privlačni stranim investitorima', istaknuo je.

No, oporbeni zastupnici optužili su Habecka da i dalje gura politiku koja je dovela do toga da je izvozno orjentirano njemačko gospodarstvo manje konkurentno na globalnom tržištu. Nacionalna ekonomija je ovoga ljeta zastala nakon dva uzastopna negativna kvartala krajem 2022. i početkom 2023.

Nade da će se tijekom proljeća oporaviti nisu se ostvarile, jer su ključni gospodarski pokazatelji i dalje slabašni. 'Usporavanje se nastavlja u gotovo svim sektorima', rekao je Timo Wollmershäuser, glavni ekonomist instituta Ifo.

Habeck tvrdi da su glavni gospodarski problemi, visoke cijene energije i inflacija, izazvani ruskom invazijom na Ukrajinu. Istovremeno, Njemačka se suočava sa strukturnim problemima kao što je prevelika birokracija, manjak radne snage i slab napredak u digitalizaciji.

Njemačka mora 'izaći iz komforne zone samozadovoljstva', rekao je Habeck parlamentarcima. Habeck, ujedno ministar ekonomije, rekao je da u zemlji postoji 'duh suradnje' i da bi političari trebali prihvatiti ponudu kancelara Olafa Scholza o 'Paktu za Njemačku' kako bi se modernizirala zemlja i reformirala birokracija.