Olaf Scholz

Njemački ministar traži hitno aktiviranje europskog fonda za oporavak

06.10.2020 u 12:36

Bionic
Reading

Sve veći broj zaraženih koronavirusom u Europi naglašava potrebu za što skorijim aktiviranjem dogovorenog europskog programa za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura, izjavio je u utorak njemački ministar financija Olaf Scholz. Čelnici EU-a dogovorili su u srpnju ogroman plan za financiranje dugova gospodarstava ograničenih koronamjerama, ali još nije utvrđene pojedinosti, uključujući kada će novac biti dostupan i kako će EU vratiti posuđeno.

"Novo normalno u dobu pandemije koronavirusa traži od nas konstantnu budnost i prilagodbu dnevne rutine razvoju pandemije", rekao je Scholz uoči virtualnog sastanka s kolegama iz drugih članica EU-a.

"Nagli rast broja zaraženih podvlači i potrebu za pravodobnom provedbom ambicioznog europskog programa oporavka i određivanjem pravog smjera za europsku budućnost", dodao je Scholz.

Njemački ministar naglasio je i da bi novac namijenjen oporavku trebao pomoći Europi da iz krize izađe jača, inovativnija, brižnija prema okolišu, digitalna i jedinstvena.

"U vrlo kratkom vremenu postigli smo impresivan napredak u pitanju Fonda za oporavak i otpornost. Uvjeren sam da možemo napraviti i sljedeći važan korak", rekao je, dodajući da je cilj današnjeg sastanka politički dogovor o tekstu regulative.

Njemačka želi pripremiti teren da novac za oporavak bude dostupan iduće godine. "Ključno je za oporavak da države članice mogu koristiti novac u samoj krizi", rekao je Scholz.

Ministri financija razgovarat će i o najnovijim prijedlozima Europske komisije o regulaciji kripto-imovine i o njezinoj osnovi, tehnologiji blockchaina, koja se koristi u projektima privatnog sektora, poput Facebookove Libre.

"Suverena Europa treba oboje: snažan i konkurentan sektor digitalnih financija i snažan, prema budućnost usmjeren regulatorni okvir temeljen na europskim vrijednostima", smatra njemački ministar.

Zato bi Europa trebala iskoristiti priliku koju nude digitalne financije i paralelno zaštititi potrošače, financijsku stabilnost i monetarnu suverenost, pojasnio je Scholz.

Na dnevnom redu sastanka nalazi se i prijedlog Komisije o proširenju tržišta kapitala EU-a.

"Europska tržišta kapitala još su rascjepkana, a s brexitom važno će tržište izaći iz EU-a", upozorio je Scholz. Europi su potrebna snažna tržišta kapitala kako bi pomogla u financiranju kompanija i podržala gospodarski oporavak, istaknuo je.