loš trend

Njemački izvoz osjetno usporio u studenome

07.01.2022 u 17:14

Bionic
Reading

Njemački izvoz osjetno je usporio u studenome, pokazali su u petak podaci statističkog ureda, odražavajući probleme u nabavi i nestašicu vodiča koja je posebno teško pogodila ključnu automobilsku industriju. Izvoz je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima u studenome porastao 1,7 posto u odnosu na listopad kada je poskočio 4,2 posto, objavio je Destatis.

Uvoz je uvećan 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao 5,2 posto. Time je sezonski i kalendarski prilagođeni višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilanci smanjen za 12,1 posto u odnosu na listopad, na 10,9 milijardi eura.

Njemački izvoznici muku muče s problemima u nabavnim lancima i nestašicom poluvodiča koja je posebno teško pogodila automobilski sektor, prisilivši kompanije na zatvaranje pogona.

Njemački je izvoz u studenome ipak, prema preliminarnim podacima, bio veći za 5,7 posto nego u veljači 2020. godine, prije početka pandemije, dok je uvoz nadmašio pretpandemijsku razinu za 17,5 posto, utvrdio je statistički ured.

Njemački su izvoznici u studenome smanjili isporuke u Kinu za 4,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na 8,9 milijardi eura. Isporuke u SAD-u poskočile su pak 14,7 posto, na 11 milijardi eura.

Kina je i dalje glavni izvor njemačkog uvoza, koji je u studenome porastao 29,8 posto, na 14,1 milijardu eura. Uvoz iz SAD-a uvećan je "samo" 7,9 posto, na 6,3 milijarde eura.