izvješće u bundestagu

Njemački izvoz oružja pao na početku 2021.

15.04.2021 u 11:38

Bionic
Reading

Njemački izvoz oružja pao je u prvom tromjesečju, pokazali su podaci ministarstva gospodarstva, odražavajući nastavak trenda iz 2020. godine

U razdoblju od siječnja do ožujka vrijednost odobrenog izvoza oružja smanjena je 16 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 978 milijuna eura, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva, objavljeni na zahtjev zastupnice ljevice u Bundestagu Sevim Dagdelen.

Isporuke oružja zemljama koje nisu članice Europske unije ili NATO-a zabilježile su još dublji pad, za 43 posto, na 353 milijuna eura.

U 2020. godini njemački izvoz oružja smanjio se više od četvrtine, na 5,82 milijarde eura, nakon rekordno 2019. godine.

Glavno je odredište njemačkog izvoza oružja u prvom ovogodišnjem tromjesečju bio Katar, kojem su isporučeni tenkovi, borbeni zrakoplovi i puške u vrijednosti 31,4 milijuna eura. Smatra se da se to oružje koristi u ratu, pa izvoznici moraju pribaviti posebne dozvole.

Katar je u više navrata bio na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava, podsjeća agencija dpa.

Drugo i treće mjesto na ljestvici odredišta njemačkog izvoza oružja zauzeli su Brazil i Belgija sa 16,2 milijuna odnosno 10,7 milijuna eura.

U kategoriji oružja koja obuhvaća pištolje, sportske puške, radarsku tehnologiju i neke vrste eksploziva, čelno mjesto na ljestvici zauzeo je SAD s vrijednošću njemačkog izvoza od 268 milijuna eura. Slijede Velika Britanija i Ekvador sa 78,1 odnosno 71,6 milijuna eura.