OBJAVIO STATISTIČKI URED

Njemački izvoz blago pao u studenome, u Rusiju poskočio za 12,2 posto

05.01.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Njemački izvoz blago je pao u studenome, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda, odražavajući slabiju potražnju iz eurozone, SAD-a i Kine u razdoblju visoke inflacije, većih troškova zaduživanja i širenja covida

Sezonski i kalendarski prilagođeni izvoz smanjen je u studenome za 0,3 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranom podatku porastao za 0,8 posto. Prva procjena pokazala je pad izvoza u listopadu za 0,6 posto u odnosu na rujan.

Destatisovo izvješće pokazuje i slabiju domaću potražnju u studenome, iskazanu u padu uvoza za 3,3 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranom podatku smanjen za 2,4 posto. Time je Njemačka u pretposljednjem mjesecu prošle godine zabilježila višak u razmjeni sa svijetom od 10,8 milijardi eura, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, veći za 58,8 posto nego u listopadu, ali izjednačen sa studenim 2021.

Na godišnjoj razini izvoz je u studenome porastao za 13,3 posto, a uvoz za 14,7 posto. Mjesečna usporedba pokazuje isti postotni pad izvoza u SAD i Kinu, na 13,7 odnosno 8,8 milijardi eura. Smanjen je i izvoz u ostale članice eurozone, za 0,7 posto, na 50,8 milijardi eura.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Najviše je robe i u studenome uvezeno iz Kine, u vrijednosti 15,7 milijardi eura, za 7,8 posto manje nego u listopadu. Smanjen je i uvoz iz SAD-a, za 1,4 posto, na 8,3 milijarde eura. Izvoz u Rusiju poskočio je pak za 12,2 posto u odnosu na listopad, na 1,1 milijardu eura. Uvoz je pak bilježio gotovo isti postotni pad, na 1,6 milijardi eura, pokazuje Destatisovo izvješće.