IZBJEGAVANJE NACIONALIZACIJE

Njemačka želi ubrzati izlazak ruske energetske grupe Rosneft iz velike rafinerije Schwedt

17.02.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Njemačka planira promijeniti zakon o energetskoj sigurnosti kako bi omogućila brzu prodaju udjela ruske energetske grupe Rosneft u rafineriji Schwedt i izbjegla njezinu nacionalizaciju, pokazuje nacrt zakona

Berlin pokušava stabilizirati rafineriju Schwedt, ključnog dobavljača energije, u kojoj ruski naftni div Rosneft još uvijek drži 54,17 posto udjela. U rujnu prošle godine vlada je preuzela Rosneftovu podružnicu, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju. U listopadu Rosneft je zbog toga podigao tužbu.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj, podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom, a derivatima opskrbljuje i dijelove Poljske.

Njemačka vlada sada priprema teren za prodaju Rosneftovog udjela u rafineriji i istodobno izbjeći njezinu nacionalizaciju, koju zakon propisuje, budući da je vlada imenovala državnog upravitelja.

Planiraju zato izmjene zakona o energetskoj sigurnosti, prema kojima uvjet nacionalizacije ne bi važio ako je prodaja imovine nužna da se osigura normalno funkcioniranje njemačkog energetskog sektora, pokazuje nacrt izmjena.

Rosneft je zbog uvođenja državne uprave podnio protiv vlade tužbu, a njegov zastupnik, odvjetnička tvrtka Malmendier Legal, poručuje da vlada mora paziti da ne 'minira' vlastiti zakon o energetskoj sigurnosti.

Kada povjerenička uprava ne funkcionira ili je u pravnom smislu 'klimava', vlada pribjegava novoj inovaciji koja nije u skladu s načelima vladavine prava, rekao je za Reuters odvjetnik Bertrand Malmendier iz Malmendier Legala. Budući da je nacionalizacija Gazprom Germanije 'završila fijaskom', Njemačka neće htjeti ponoviti sličnu grešku u Schwedtu, smatra odvjetnik. Uz Rosneft, Schwedtovi su dioničari i naftna kompanija Shell, s 37,5 posto udjela, i talijanski Eni, s 8,33 posto.

Planirana prilagodba zakona, koju je izradilo ministarstvo gospodarstva i vlada ju je usvojila, otvara Berlinu više prostora za prijenos imovine pod državnom upravom. Takav prijenos trenutno je po zakonu moguć samo ako služi očuvanju vrijednosti tvrtke. Uz embargo Europske unije na uvoz ruske nafte, Njemačka pokušava pronaći rješenje za opskrbu rafinerije naftom.

Schwedt trenutno radi sa samo 60 posto kapaciteta, koristeći naftu koja stiže preko luke u Rostock. Vlada sada želi povećati kapacitet uvozom preko poljske luke Gdanjsk. Poljska je više puta isticala da je 'derusifikacija Schwedta' uvjet za pomoć u opskrbi naftom rafinerije u Schwedtu, istovremeno potičući domaću tvrtku Orlen da preuzme udio u rafineriji.

'Već je neko vrijeme jasno da njemačka vlada Poljskoj dopušta da je ucjenjuje ili čak s njom sklapa savez protiv trenutnog većinskog vlasnika rafinerije', rekao je odvjetnik Rosnefta. Za preuzimanje udjela u rafineriji koja ima preko 3.000 radnika, izravno i neizravno zaposlenih, zainteresirane su i njemačke tvrtke Enertrag i Verbio.

Vlada savezne zemlje Brandenburg strahuje pak da bi niska proizvodnja u rafineriji mogla dovesti do viših cijena goriva u istočnoj Njemačkoj. O mogućim rješenjima vlada bi u ponedjeljak trebala razgovarati sa stručnim povjerenstvom ministarstva gospodarstva uspostavljenim za rafineriju, napominje Reuters.