napetost u zraku

Ruski naftni div Rosneft tužio njemačku vladu zbog preuzimanja podružnice

14.10.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Ruski naftni div Rosneft podnio je tužbu sudu u Njemačkoj protiv vlade u Berlinu zbog preuzimanja podružnice koja uključuje i veliku rafineriju u Schwedtu, izvijestili su njemački mediji

Vlada je sredinom rujna povjerila upravljanje Rosneftovom podružnicom domaćem regulatoru za energiju kako bi osigurala kontrolu nad rafinerijom u Schwedtu koja opskrbljuje gorivom Berlin i značajan dio sjeverne Njemačke. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj i podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom. Otkada je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, naftu nabavlja isključivo u Rusiji, naftovodom Družba.

Schwedt derivatima opskrbljuje i dijelove zapadne Poljske i zračnu luku Berlin-Brandenburg. 'Uz vlasništvo, otklanja se i prijetnja energetskoj sigurnosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt', priopćilo je tada ministarstvo gospodarstva. Naglasili su tada i da Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i da spada među najveće prerađivače nafte u Njemačkoj. Osim Schwedta, regulator sada upravlja i Rosneftovim rafinerijama u Karlsruheu i Vohburgu.

  • +6
PCK, Rosneft Njemačka Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Ruska kompanija sada je saveznom upravnom sudu u Leipzigu podnijela tužbu protiv vlade, izvijestio je u četvrtak poslovni list Handelsblatt, pozivajući se na zastupnika Rosnefta, odvjetnički ured Malmendier Legal. Rosneft tvrdi da je potez bio neopravdan budući da je uredno ispunjavao svoje ugovorne obveze. 'Sve do današnjeg dana Rosneft u punom opsegu ispunjava svoje obveze isporuka sirove nafte', napisao je odvjetnički ured Malmendier Legal u tužbi, prema pisanju njemačkog poslovnog lista. U ruskoj kompaniji nisu odmah bili dostupni za komentar izvješća.

Njemačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je u petak da zna za Rosneftovu tužbu, dodavši da još nije dobilo nikakve dokumente. Tvrde da su bili ispunjeni uvjeti za preuzimanje Rosneftove podružnice, prema zakonu o energetskoj sigurnosti. 'Razlog je ugrožavanje opskrbe energijom i prijetnja narušavanja sigurnosti opskrbe', dodao je glasnogovornik.