TRAŽENI POSLOVI

Njegovatelji – cijenjeni, ali slabo plaćeni

24.01.2013 u 13:01

Bionic
Reading

Poslovi iz područja skrbi ubrajaju se među najnesebičnije i najteže poslove, zbog čega su kvalificirani zaposlenici koji ih mogu obavljati izuzetno cijenjeni

Tijekom 2012. godine na portalu MojPosao objavljeno je tek dvjestotinjak oglasa u kategoriji 'Skrb'. Tri najčešće oglašavane pozicije s područja skrbi su njegovatelj, odgajatelj i medicinska sestra.

Prosječne plaće, reći će mnogi, nisu u skladu sa zahtjevima tih poslova. Prema podacima servisa MojaPlaća.hr, prosječna neto plaća njegovatelja iznosi 3.483 kune, odgajatelja 4.708 kuna, a medicinske sestre 4.788 kuna

Većina oglasa u kategoriji Skrb nudi se na određeno vrijeme – njih 55 posto. Najveći broj poslodavaca traži zaposlenike sa srednjom stručnom spremom, a prethodno radno iskustvo manje je bitan uvjet – tražilo se u svega 29 posto oglasa (prosjek za sva zanimanja iznosi 48 posto).

Ako ste posao na području odabrali kao svoj životni poziv, donosimo nekoliko najnovijih natječaja s portala MojPosao: Istraturist Umag d. d. i Meliá Hotels International za svoje hotele, resorte i kampove u Umagu traže dinamične osobe za radno mjesto odgojitelja djece predškolske dobi. Budući zaposlenici organizirat će i voditi edukativne aktivnosti i igre za djecu u dobi od osam mjeseci do četiri godine starosti te biti u stalnom kontaktu s gostima. Uz neizostavno poznavanje stranih jezika, s naglaskom na ruski, talijanski i njemački jezik, važno je da budete raspoloživi za rad od travnja ove godine.

Edukativno – kreativna radionica Mali kreativci iz Zagreba, namijenjena djeci od jedne do osam godina, zapošljava voditelja kreativnih radionica za djecu. Budući voditelj treba biti kreativna, vedra, maštovita i komunikativna osoba s izraženim smislom za crtanje, glazbu, dramu i sl. Uz završenu višu školu ili fakultet, poželjno za predškolski odgoj, treba zadovoljavati još neke uvjete koje možete pronaći u oglasu

Batur Commerce iz Slavonskog Broda traži djelatnika za pomoć u kući starijim osobama. Prethodno radno iskustvo nije potrebno, a uz poznavanje njemačkog jezika, dovoljna je srednja stručna sprema. Zaposlenje je na određeno vrijeme.


Iako na razgovorima za posao postoje neka uobičajena pitanja za koja se uvijek možete pripremiti unaprijed, poslovi iz područja skrbi zbog svoje specifičnosti traže i drugačiju pripremu za razgovor.

Vjerujete li da imate potrebne kvalifikacije za ovaj posao? Imate li kondicije za rad s djecom ili starijom osobom? Jeste li ikada surađivali sa školama ili profesorima? Ovo su samo neka pitanja koja vam se mogu pojaviti na razgovoru za posao.

Poseban izazov selekcijski će postupak predstavljati mladima koji još nemaju radnog iskustva ili ga imaju vrlo malo. Pročitajte kako napisati molbu i pripremiti se za razgovor za posao iz područja skrbi.