spremni na sve

Nizozemci će uložiti milijarde eura samo kako bi zadržali tehnološkog diva u zemlji

28.03.2024 u 19:02

Bionic
Reading

Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo

Ministar gospodarstva Micky Adriaansens potvrdio je novinarima iznos koji je objavila novinska agencija ADP. Rekao je da će vlada ulagati u poboljšanje stanovanja, obrazovanje, prijevoz i električnu mrežu u sklopu plana "Operacija Beethoven", koji bi trebao zadržati ASML u Nizozemskoj.

Kabinet je najavio i mjere smanjivanja poreznog opterećenja, ne navodeći detalje.

„Kabinet poduzima te mjere uz pretpostavku da će ASML nastaviti s ulaganjima i zadržati pravno, fiskalno i stvarno sjedište u Nizozemskoj”, stoji u priopćenju.

Vlada je odlučila poduzeti hitne mjere nakon što je izvršni direktor najveće europske tehnološke kompanije kritizirao njezinu politiku, uključujući plan o ukidanju poreznih olakšica za migrante s visokim stručnim kvalifikacijama.

ASML je vladi spočitnuo i da nije primjereno ulagala u poboljšanje infrastrukture u tehnološkom centru u Eindhovenu gdje mu je sjedište, uključujući autoceste, stanovanje i električnu mrežu.

Kompanija je danas izrazila zadovoljstvo vladinom najavom ulaganja, dodavši ipak da još radi na planovima o lokaciji poslovanja budući da se razvija paralelno s ostatkom sektora.

"Moramo odlučiti gdje ćemo rasti, a ne hoćemo li ostati", objavio je ASML u priopćenju poslanom elektronskom poštom.