LALOVAC SE ŽALI

'Nitko u EU ne spušta se toliko nisko kao hrvatski ministar'

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 16.09.2014 19:22
  • Objavljeno 16.09.2014 u 16:00
Boris Lalovac

Boris Lalovac

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj održan je poslovni ručak s gostom govornikom, ministrom financija Borisom Lalovcem. Ministar je govorio o novostima vezanim za poreznu reformu te o budućem smjeru razvoja fiskalne politike u Hrvatskoj

Ministar financija kazao je kako za svoje reforme ima punu podršku premijera Zorana Milanovića.

'Kada sam preuzeo sektor financija u ne baš super okolnostima, odmah sam počeo razmišljati na koji se način više okrenuti privatnom sektoru, poduzetnicima i građanima. Deficit treba rješavati na način da se jača privatni sektor, potrošnja, kućni budžet, ali bez dodatnog tereta za javnu upravu', kazao je ministar Lalovac.

'Koliko privreda može financirati javnu upravu? Plaćamo 55 milijardi kuna za funkcioniranje plaća i osnovnog hladnog pogona javne uprave. Treba otvoreno reći da je to za Hrvatsku jako puno', rekao je Lalovac i dodao kako najavljene promjene 'nisu populističke ni predizborne'.

'One su nacionalne i one trebaju biti suštinske', naglasio je Lalovac i dodao kako cilj ove Vlade, ali i svake buduće mora biti podizanje efikasnosti javne uprave.

Lalovac je naglasio važnost korištenja novih tehnologija i digitalne ekonomije.

'Treba ulagati u infrastrukturu gdje su povrati puno brži. Za ostale projekte nemamo novca', istaknuo je ministar financija.

'Nastavimo rasterećivati porez na rad, to će dati efekta. Mislim da građani neće imati ništa protiv. I s ovim novim promjenama smo na začelju Europe. Strukturne reforme su rješenja koja neće biti laka. Ali moramo biti brži; nema više odgađanja', naglasio je ministar Lalovac.

'Tri su ključne mjere: strukturne reforme na rashodovnoj strani, rasterećenje bruto cijene rada, s čime treba nastaviti i dalje te stabilan porezni sustav', objasnio je Lalovac i dodao kako su prve EU zemlje koje su izašle iz krize bile upravo one koje su prve počele sa strukturnim reformama.

Lalovac je također spomenuo industrijsku strategiju te naglasio kako je vizija gotovog proizvoda završila te da se treba povezati u jedan lanac vrijednosti.

'Mirovinski sustav je neodrživ. Svake godine je to rupa od 18 milijardi kuna. To je ostavština prijašnjih vlada. Bit će potrebno milijun i petsto ili šesto tisuća zaposlenih da se ta rupa zakrpa. Mirovinski sustav ćemo još dugo morati financirati; nažalost iz visokog PDV-a', rekao je Lalovac.

Govoreći o neučinkovitoj javnoj upravi, Lalovac je izjavio kako vjeruje da se nijedan ministar u Europi operativno ne spušta toliko nisko kao ministar u RH.

'Zato se pitam - što radi cijela javna uprava? Ministar ima svog zamjenika koji je u konačnici plaćen koliko i on, i cijeli sustav ispod sebe. Ministar mora biti tu da vodi politiku, a ne da se bavi onime što moraju rješavati niže razine', zaključio je Lalovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!