DISTRIBUTERI I OPSKRBLJIVAČI

'Nitko nas ništa nije pitao o plinu, a radi se o našem opstanku!'

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2017 18:10
  • Objavljeno 06.03.2017 u 18:10
plinovod

plinovod

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stringer

Dođe li do smanjenja opskrbne marže za plin odnosno tarife za distribuciju plina to će dovesti u pitanje kako egzistenciju opskrbljivača tako i distributera plina, upozoreno je u ponedjeljak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) nakon sastanka Grupacije distributera i opskrbljivača plinom

Kako se navodi u priopćenju, na danas održanom sastanku Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK raspravljalo se o najavi Ministarstva zaštite okoliša i energetike da će se svim gospodarskim subjektima koji se bave opskrbom i distribucijom plina revidirati opskrbne marže za plin, odnosno tarife za distribuciju plina.

Inače, iako se očekivalo da će Upravno vijeće HERA-e na današnjoj sjednici donijeti prijedlog metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, unutar kojega su i troškovi distribucije i opskrbe plinom, iz HERA-e poručuju da će o tome više znati sutra.

U priopćenju HGK nakon sastanka Grupacije distributera i opskrbljičava plinom se prenosi kako je voditelj te grupacije, direktor Elektrometal distribucije plina Srećko Ezgeta istaknuo da posebno zabrinjava činjenica što distributeri i opskrbljivači plinom nisu bili uključeni u donošenje zakonskih i podzakonskih akata vezano uz tržište plina.

Srećko Ezgeta, direktor Elektrometal distrubucije plina

Srećko Ezgeta, direktor Elektrometal distrubucije plina

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

"Predstavnike Grupacije koja obuhvaća sve distributere i opskrbljivače plinom nitko ni u jednom trenutku nije pozvao na razgovor, niti prilikom izmjena i dopuna Zakona o tržištu plina, kao ni kada se raspravljalo o smanjenju opskrbnih marži i tarifa za distribuciju plina", kazao je Ezgeta.

Puno je pitanja i nepoznanica, a malo odgovora. Ako dođe do smanjenja tarifa za distribuciju plina postavlja se pitanje funkcioniranja distributivnih sustava, jer distributeri ulažu sredstva kako za održavanje i renovaciju tako i za izgradnju novih distributivnih sustava, istaknuo je Ezgeta, naglašavajući i da s plinom treba baratati s posebnom opreznošću s obzirom da je riječ o zapaljivom mediju.

U priopćenju se ističe i kako su od 2017. godine od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) donesene nove tarife za distributere plina odnosno za distribuciju gdje su "u prosjeku te tarife za većinu distributera smanjene za 13 posto u odnosu na 2016. godinu".

Ezegta je istaknuo i da Zakon o tržištu plina treba izmijeniti na način da se definira obveza opskrbe javne usluge. Opskrbljivači su dovedeni u nezavidan položaj - moraju nabavljati plin za kućanstva koji u konačnici moraju i platiti, a krajnji korisnik nema obvezu preuzeti taj plin, odnosno potrošač može u bilo kojem trenu promijeniti opskrbljivača. U tom slučaju opskrbljivaču ostaju količine plina koje je preuzeo, a nije prodao krajnjem korisniku, odnosno potrošaču. Potrebno je regulirati mogućnost promjene opskrbljivača na način da se to može učiniti minimalno nakon isteka jedne godine od potpisivanja ugovora o opskrbi, navodi se u priopćenju.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Zamjenik voditelja Grupacije distributera i opskrbljivača plinom, ujedno i najveći opskrbljivač - direktor Gradske plinare Zagreb -Opskrba Igor Pirja istaknuo je da će "smanjivanje opskrbne marže, kako se najavljuje prema nekim informacijama, dovesti u pitanje kako egzistencije opskrbljivača tako i distributera plinom te je izrazio zabrinutost s obzirom na to da je više opskrbljivača iskazalo želju da ne obavlja djelatnosti u opskrbe obvezi javne usluge".

Općenito, opskrbljivači u obvezi javne usluge izrazili su zabrinutost jer su morali obavijestiti HEP Opskrbu plinom d.o.o., koja novim izmjenama Zakona o tržištu plina i dalje ostao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu i opskrbljivat će opskrbljivače u obvezi javne usluge, jer je nepoznat podatak po kojoj cijeni će HEP Opskrba plinom nabavljati taj plin.

U priopćenju se ističe i da je na sastanku predstavljena velika novost na tržištu plina odnosno da se tvrtka Međimurje plin odlučila samostalno nabavljati plin na tržištu za svoja kućanstva.

"Zamjenik voditelja grupacije iz tvrtke Međimurje plin Nenad Hranilović obavijestio je sve prisutne da se ta tvrtka odlučila za novu mogućnost, s obzirom da je liberalizirano tržište plina - da samostalno nabavljaju plin na tržištu za svoja kućanstva, što predstavlja veliku novost na tržištu plina", ističu iz HGK.

Treba hitno uputiti dopis Kabinetu predsjednika Vlade, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da se predstavi stvarno stanje u opskrbi i distribuciji, ali i da se održi hitan sastanak u HGK s predstavnicima Grupacije, kao strane koja do sada nije bila uključena u donošenje propisa, s predstavnicima Ministarstava, HERA-e, ali i svim dionicima tržišta plina (OTS za plin, operatora skladišta), jednoglasni je zaključak sudionika današnjeg sastanka Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!