mega afera

Niti nakon tri godine ne zna drži li vodu optužnica u slučaju Uljanik. Odluku je odgodio covid, čekaju se nova ročišta

12.01.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Rijeci o utemeljenosti optužnice o slučaju Uljanik jučer je ponovo odgođena. Prema informaciji koju je Novi list dobio od suca Saše Cvijetića, sjednica Optužnog vijeća je odgođena jer je jedan odvjetnik optuženih obolio od COVID-19.

O tome je odvjetnik obavijestio sud te zamolio za odgodu ročišta. Sudac Cvijetić zakazao je tri nova termina, dva u siječnju i jedan početkom veljače. Za sjednicu Optužnog vijeća predviđena su tri dana zbog opsežnosti predmeta, kao i zbog uvjeta organizacije sjednice, piše Novi List.

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je optužnicu protiv čak 12 čelnih ljudi ovih tvrtki zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te jednu zbog subvencijske prevare. Procjenjuje se da je tvrtkama nanesena šteta od ogromnih 900 milijuna kuna. Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti, te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka.

Optužnicom se uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića terete bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, bivši predsjednici uprava Uljanik grupe Gianni Rossanda i Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori '3. maja' Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagementa Darko Šorc, bivši direktor '3. maja' Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan. Pulska brodarska tvrtka Uljanik plovidba koja je u međuvremenu promijenila ime u Alpha Adriatic, trinaestooptužena je na listi.