firma u stečaju

Ništa od Čeha, novi vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 ipak putem natječaja

16.01.2023 u 16:31

Bionic
Reading

Budući vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 ipak će se potražiti putem međunarodnog natječaja, odlučeno je na Skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, održanoj u ponedjeljak na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Time nije, kako se čulo, odbačena ponuda češkog ulagača, grupe CE Industries koja je nudila obvezujuću ponudu od 155 milijuna kuna i još najmanje 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da bi se pokrilo nastale gubitke i stabilizirao poslovanje Uljanika 1856, već je dana prilika da se u proces kupnje uključe i drugi zainteresirani ulagači.

Protiv takve odluke glasali su uljanikovci - direktor Samir Hadžić i Neven Radolović i sindikalist Boris Cerovac.

Bio je ovo drugi pokušaj prodaje Uljanik Brodogradnje 1856, čiji je većinski vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju, nakon što je država kao najveći vjerovnik u prosincu tražila odgodu rasprave o prodaji.

Država, koja ima prevladavajuću ulogu u Skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, je još u ljeto prošle godine odlučila da će se 54,77 posto udjela u Uljaniku prodavati kroz javni poziv, za početnu cijenu ne manju od 208,3 milijuna kuna. Potom je u rujnu stečajni upravitelj Loris Rak govorio da ima interesa kod potencijalnih domaćih i inozemnih ulagača. Bilo je sve pripremljeno da se krene u raspis natječaja, a onda je sve stalo zbog ponude češke grupe.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija rekla je da je današnjom odlukom pružena prilika za uključivanje u proces kupnje i drugim zainteresiranim ulagačima s time da će se, kako je rekla "od ponuđača tražiti da potpišu izjavu kako će se u Uljaniku zadržati brodograđevna djelatnost".

"Odlučili smo se za transparentnost, da vidimo ima li i drugih ponuda", poručila je Kovčalija dodavši kako se nada da će natječaj biti raspisan što hitnije jer se do sada "izgubilo" dva mjeseca.

Voditelj ureda nezavisnog sindikata radnika Hrvatske i vjerovnik Boris Cerovac po završetku skupštine je izjavio kako u Zakonu o trgovačkim društvima stoji da veliki vjerovnici ne smiju donositi odluku na štetu malih, odnosno radnika.

"S obzirom da nema drugih ponuda, smatram da je (češka, op. ur.) ova ponuda bilo rješenje koje je trebalo prihvatiti jer u potpunosti pokriva sva potraživanja radnika. Mislim da je time država kao većinski vjerovnik donijela pogrešnu odluku na štetu radnika", rekao je Cerovac.

Na pitanje što će se događati s javnim natječajem odgovorio je kako je to sada teško procijeniti, ali je poznato da je do sada jedini koji je dao ponudu bio upravo češki partner.

"Smatram da ovim činom budućnost rješavanja potraživanja radnika postaje neizvjesna, a nadam se da takva odluka neće negativno utjecati na daljnji rad Uljanik Brodogradnje 1856", rekao je Cerovac.

sve osim nogometa

Učitavanje...