vlasnici đure đakovića

Uljanik ima kupca - češka tvrtka nudi 155 milijuna kuna

09.11.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Češki holding CE Industries, kako ekskluzivno doznaje Jutarnji list od srijede, poslao je početkom tekućeg tjedna obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 na više adresa, među kojima su i Banski dvori, Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Nakon sloma nekoć moćnog Uljanika, podsjetimo, Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz njegova sastava koja nastavlja tradiciju brodogradnje u Puli, a sada bi mogla prijeći pod okrilje CE Industriesa koji je na hrvatsko tržište stupio ljetos, preuzevši Grupaciju "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda.

"Naša obvezujuća ponuda odnosi se na kupnju 54,77 posto udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 putem direktne pogodbe, a za navedene poslovne udjele nudimo cijenu od 155 milijuna kuna", stoji u ponudi CE Industriesa koja je odaslana državnim institucijama jer je država osnivač Uljanik Brodogradnje 1856. Ta je tvrtka i osnovana kako bi se tradicija brodogradnje u Puli, nakon poslovnog sloma i otvaranja stečaja Uljanika i kao holdinga i kao dioničkog društva, održala.

Od siječnja 2019. u stečaju je i Uljanik Brodogradilište d.d., koji je suvlasnik Uljanik Brodogradnje 1856, pa je CE Industries poslao svoju ponudu i stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. Lorisu Raku.

- Validnost ponude je 45 dana, a ponuda je uvjetovana pozitivnim ishodom dubinskog snimanja društva Uljanik Brodogradilišta 1856 koje trenutačno provodimo - navodi CE Industries u ponudi koju potpisuje predsjednik Uprave Grupacije Adam Šotek. Češki investitor najavljuje da bi "u kratkom roku napravio dodatnu dokapitalizaciju Uljanik Brodogradilišta 1856 s ciljem povećanja produktivnosti rada i stvaranja preduvjeta za povećanje proizvodnje".

Uljanik Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

U Puli bi CE Industries, kako se najavljuje u ponudi, nastavio brodogradnju, ali bi "dopunio proizvodni program sa segmentima u kojima posjeduje specifični know-how". Napominju da su industrijski holding s 20 tvrtki u željezničkom transportu, energetici i iskorištavanju prirodnih resursa koje zapošljavaju 2400 radnika i rade godišnji promet od 350 milijuna eura.

U trenutku otvaranja stečaja Uljanik Brodogradilište d.d. imalo je 1400 zaposlenika, a Uljanik Brodogradnja 1856 trenutačno zapošljava oko 500 radnika. Tvrtka koju želi kupiti CE Industries prošlu je poslovnu godinu zaključila s prihodom od 25 milijuna kuna i gubitkom od 13,4 milijuna kuna, pa se cijena koju je ponudio češki investitor može činiti iznenađujuće visokom. No, Uljanik Brodogradnja 1856 trenutačno ima na navozu dvije gradnje za strane naručitelje, pišu novinari Jutarnjeg lista Vedran Marjanović i Barbara Ban.