razmirice zbog voća

Nijemci objavili rat španjolskim jagodama. Ne muči ih cijena, već sasvim druga stvar

07.06.2023 u 19:55

Bionic
Reading

U Njemačkoj traje internetska kampanja protiv prodaje španjolskih jagoda u supermarketima. Za Nijemce je sporan način navodnjava polja jagoda koja okružuju Nacionalni park Coto Doñana u pokrajini Andaluziji na jugoistoku Španjolske

Doñana se prostire na preko 540 kilometara kvadratnih močvarnog tla, plitkih potoka i pješčanih dina u području delte rijeke Guadalquivir koja se ulijeva u Atlantski ocean. Problem je to što se močvara uslijed klimatskih promjena suši i pomalo nestaje. 'Industrija jagoda crpi još više vode preko ilegalnih izvora u stoljetnom nacionalnom parku', tvrdi se u njemačkoj kampanji.

U samoj Doñani nema polja s jagodama, kao ni ilegalnih bunara. Međutim oko nacionalnog parka nalazi se zaštićeni krajobraz, park prirode, s poljima jagoda. Prema podacima WWF-a, oko 2000 hektara su 'divlje' plantaže, one bez dozvole, što bi bila četvrtina površine pod kultivacijom.

Procjenjuje se da oko 1000 ilegalnih bunara crpi rezerve podzemne vode. 'Moramo zaustaviti kriminalce', kaže Felipe Fuentelsaz iz WWF-a, 'jer poljoprivrednici koji poštuju propise također trpe zbog onih koji ilegalno crpe vodu.'

Ali regionalna vlada Andaluzije razmišlja drugačije. Njezin plan je proširiti uzgojna područja i naknadno odobriti cijeli niz ilegalnih bunara. Središnja vlast u Madridu nema načina da to spriječi. Postoji čak i presuda Europskog suda pravde koja zahtijeva od Španjolske da učini više kako bi zaštitila nacionalni park i opskrbu vodom.

Kad su njemački zastupnici iz Odbora za okoliš željeli saznati više o ilegalnim bušotinama, digla se velika galama u španjolskim medijima. Lokalne televizije napale su Nijemce da provode kampanju protiv španjolskih jagoda jer su tri puta jeftinije od njemačkih. Na kraju su njemački političari odustali od posjeta Andaluziji.

José Luis García-Palacios iz Udruge proizvođača jagoda smatra da su Nijemci trebali doći u Španjolsku jer bi im on rado sve pokazao. 'Svakom kapi vode baratamo učinkovitije od bilo kojeg drugog proizvođača jagoda na svijetu. Naše navodnjavanje kap po kap apsolutno je ekološki prihvatljivo', ističe.