OPTIMISTIČNI SANADER

Nije još vrijeme za rebalans proračuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 11:26
  • Objavljeno 23.01.2009 u 16:00
ekonomsko vijeće

ekonomsko vijeće

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

'Nema nikakvog razloga da se već sada priziva rebalans proračuna i neke druge možda ishitrene mjere. Situacija je kad je riječ o proračunu pod kontrolom, a kad je riječ o servisiranju duga također je optimistična. No, imamo razloga za vrlo angažirane aktivnosti Ekonomskog vijeća i drugih institucija', izjavio je premijer Ivo Sanader nakon četverosatne sjednice Ekonomskog vijeća na kojoj je petnaest članova Vijeća raspravljalo o antirecesijskim mjerama koje su poduzele zemlje članice Europske unije u borbi s ekonomskom krizom.

Premijer Sanader petu sjednicu Vijeća ocjenio je najboljom do sada zbog 'sadržajnih prijedloga i kvalitetne analize situacije', ali kratkoročne antirecesijske mjere za Hrvatsku Vijeće će predložiti tek za dva tjedna, piše Business.hr.

'Za prijedlog mjera zadužili smo niz institucija, od Ekonomskog instituta do Središnjeg državnog ureda za strategiju te Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija“, naveo je Sanader te pojasnio kako će radom na mjerama koordinirati Ekonomski institut.

O predloženim mjerama raspravit će Vijeće i o tome obavjestiti javnost za dva tjedna. Ekonomski institut zadužen je i za pripremu šireg prijedloga strateških mjera ne samo za ovu nego i za iduću godinu.

'Europa i svijet predviđaju da ova kriza neće završiti u 2009. nego da će trajati i duže' rekao je Sanader.

Premijer je izvjestio da su članovi Vijeća razgovarali i o monetarnoj i fiskalnoj politici. 'Ovih dana su vrlo intenzivni kontakti banaka, HNB-a i Ministarstva financija. Oni će se i dalje nastaviti. Imamo zajednički cilj – makroekonomsku stabilnost Hrvatske', naglasio je Sanader, ali i priznao da 'postoje određena razmimoilaženja u pogledima, o kojima će biti riječi na idućim sjednicama'.

Za iduću sjednicu Vijeća Sanader je osim rezulatata javne rasprave o Energetskoj strategiji, najavio i raspravu o pripremi iduće turističke sezone.

'Moramo vidjeti gdje smo i koji su problemi koje možemo riješiti te koje su šanse da nam turizam ostane na razini prethodnih godina. Informacije o bookingu za sada su dobre', istaknuo je Sanader. Na sjednici Vijeća bilo je, kazao je, govora i o tome kako omogućiti domaćim i stranim investitorima da nadiđu birokratske prepreke. Premijer je u tom kontekstu pozvao jedinice lokalne samouprave da ulagačima uklone sve birokratske prepreke s puta jer'to čuva radna mjesta i puni proračun'.

Očuvanje radnih mjesta poticanjem industrijske proizvodnje i jačanjem izvoza, provedba mjera sadržanih u programu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te posebno fokusirana priprema ovogodišnje turističke sezone prema mišljenju Ekonomskog vijeća moraju biti ključni elementi ekonomske politike za tekuću godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi