VUJČIĆ VS. LINIĆ

'Nije dobro da se država zadužuje samo na domaćem tržištu'

16.12.2012 u 20:32

Bionic
Reading

'Treba li se Hrvatska osloniti na MMF ili na HNB, lažna je dilema. U bilo kojem razvoju događaja radi se o tome ima li Hrvatska snage da sama provede fiskalnu konsolidaciju i potrebne reforme', rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Dnevniku HTV-a, komentirajući posljedice snižavanja hrvatskog kreditnog rejtinga

Vujčić smatra da snižavanje kreditnog rejtniga neće dovesti do zatvaranja stranih financijskih tržišta prema Hrvatskoj te da neće doći do značajnijeg rasta kamata na vanjski dug.

'Za Hrvatsku tržišta nisu zatvorena, a cijena financiranja još je uvijek niža od cijene po kojoj smo se zadužili u travnju ove godine', rekao je Vujčić, ističući da analize HNB-a pokazuju da je snižavanje kreditnog rejtniga s investicijskog na špekulativni kod drugih europskih zemalja doveo do rasta cijene zaduživanja za 0,5 do 0,6 posto

Stoga Vujčić, za razliku od ministra Linića, smatra da nije dobro da se država u potpunosti zadužuje na domaćem tržištu. 'Dio potreba za zaduživanjem Vlada može pokriti na domaćem tržištu, ali nema razloga da se ne izlazi na vanjsko tržište', rekao je Vujčić, upozorivši da bi u slučaju zaduživanja samo na domaćem tržištu došlo do istiskivanja gospodarskog sektora.

Ono što je HNB radio kad je počela kriza jest 'kupovanje vremena' za te reforme, kazao je guverner. Još jednom je odbacio mogućnost devalvacije domaće valute i poručio Vladi da odlučnije krene u strukturne reforme.