DRUGI KVARTAL

Neto dobit Societe Generalea porasla 8,1 posto

03.08.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Francuski bankovni div Societe Generale u srijedu je izvijestio o rastu neto dobiti u drugom tromjesečju za 8,1 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, što se dijelom pripisuje prodaji bančina udjela u kartičarskoj kući Visa Europe

Neto dobit Societe Generale u razdoblju od travnja do lipnja iznosila je 1,5 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće francuske banke dugi niz godina prisutne u Hrvatskoj.

Prodajom dionica kartičarske kuće Visa Europe ponovno njezinoj matičnoj kompaniji Visa Inc. francuski je zajmodavac uprihodio 662 milijuna eura nakon poreza.

U SocGenu trpe negativne učinke u poslovanju zbog nestabilnosti na tržištima koje je izazvala britanska referendumska odluka o napuštanju Europske unije, kao i zbog duljeg razdoblja niskih kamatnih stopa.

Neto dobit u bančinu djelu poslovanja s globalnim bankarstvom i ulagačkim rješenjima, koje uključuje investicijsko bankarstvo, smanjena je za 36 posto u drugom tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine, na 448 milijuna eura, pokazalo je financijsko izvješće.

S druge strane, poslovanje SocGena s građanima izvan matične Francuske i sa specijaliziranim financijskim uslugama postigli su bolje rezultate, ostvarivši skok neto dobiti za 36 posto u navedenom razdoblju, na 436 milijuna eura.

SocGenov omjer kapitala, glavni pokazatelj bančine financijske snage, krajem lipnja iznosio je 11,1 posto, pokazalo je poslovno izvješće.