javno-tajna veza

Nestvarni podaci pokazuju što Kina znači za rusku vojsku: Pogledajte samo čime su kopali rovove

28.09.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Kineske tvrtke igraju sve važniju ulogu u servisiranju kako gospodarstva Rusije, tako i njezinih vojnih napora u Ukrajini, pokazuje velika analiza američkog CNBC-ja

Iz službenih podataka o vanjskoj trgovini za kolovoz vidljivo je da Rusija uvozi bespilotne letjelice, kacige, prsluke i radiouređaje iz Kine. Istovremeno, iz manje transparentnih kineskih statističkih podataka, vidljivo je da u Rusiju odlaze i velike količine robe za navodno civilnu upotrebu - razna vozila, građevinska oprema i sintetički materijali - čime se pruža izravna i neizravna potpora ruskoj vojsci.

'Nema sumnje da je Peking svjestan trgovinskih tokova s Rusijom. Dovoljno su veliki da se ne bi mogli nastaviti bez pristanka kineske vlade', rekao je Mark Cancian, viši savjetnik u vošingtonskom think tanku Center for Strategic and International Studies.

Sve se to odigrava unatoč tvrdnjama Pekinga da trgovina s Moskvom predstavlja 'normalnu gospodarsku suradnju' te da nije usmjerena na štetu 'treće strane'.

Prošli tjedan kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi potvrdio je nastavak gospodarske suradnje s Rusijom uoči planiranog sastanka između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog čelnika Xi Jinpinga u listopadu.

Kineska reakcija uslijedila je nakon objave američkog obavještajnog izvješća u srpnju, u kojem se navodi da je ta država 'postala sve važnija podrška Rusiji u njezinim ratnim naporima, opskrbljujući Moskvu ključnom tehnologijom i opremom dvostruke namjene koja se koristi u Ukrajini'.

Pola ruskog uvoza dolazi iz Kine

Da je to istina, potvrdili su i Ukrajinci jer na bojištu od travnja 2023. sve više pronalaze kineske komponente u ruskom oružju – istog mjeseca kada su Putin i Li Shangfu, kineski ministar obrane u to vrijeme, naglasili 'partnerstvo bez ograničenja' dviju zemalja.

Ukupna bilateralna trgovina između Rusije i Kine dosegla je rekordnu razinu od 190 milijardi dolara u 2022., što je povećanje od 30 posto u odnosu na 2021. Ova godina sigurno će prebaciti tu brojku jer je već u srpnju ukupna razmjena iznosila 134 milijarde dolara.

  • +23
Vladimir Putin i Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia

Kina sada čini oko polovicu ruskog uvoza, a prije invazije na Ukrajinu taj udio bio je oko 20 posto, pokazuju podaci finskog Institute for Emerging Economies. To uključuje trgovinu takozvanom robom i tehnologijama dvojne namjene – robom s civilnom i vojnom primjenom, poput dronova i mikročipova.

U 2022. Kina je prodala Rusiji poluvodiče u vrijednosti većoj od 500 milijuna dolara, što je za 300 milijuna dolara više nego u godini prije.

CNBC-jeva analiza službenih ruskih podataka daje uvid u trgovinu s Kinom. Dronovi koje je proizvela kineska multinacionalna tvrtka SZ DJI Technology registrirani su u Rusiji u neodređenim količinama u nekoliko navrata između rujna 2022. i siječnja 2023. godine. Usprkos tome što je DJI na svojoj korporativnoj stranici u travnju 2023. objavio da je 'dobrovoljno obustavio svu prodaju i poslovanje u Rusiji i Ukrajini od 26. travnja 2022. i ugovorom zabranio bilo kakvu prodaju u vojne svrhe'.

Jedan od ruskih uvoznika dronova, moskovska kompanija Nebesnaja mehanika, koja je prije rata bila distributer DJI-ja u Rusiji, podnijela je prijavu o uvozu u rujnu 2022., što je vidljivo iz službenih dokumenata.

Drugi uvoznik, Vodukh sa sjedištem u Moskvi, također je registrirao neodređen broj litij-ionskih i litij-polimernih baterija, kao i nepoznati broj baterijskih stanica izravno od DJI-ja u srpnju 2023., odnosno studenom 2022. godine. Takve baterije mogu se koristiti za napajanje malih elektroničkih uređaja, sve do električnih vozila.

Treći uvoznik, Pozitron registriran u Rostovu na Donu, uvezao je više od 54.000 kaciga — bilo građevinskih, bilo vojnih, prema nejasnom tekstu prijave — od kineskih dobavljača Liaoning B&R Technology i Beijing KRnatural International Trade krajem 2022. godine.

Roba s direktnom vojnom primjenom

Kacige i prsluci također su nabavljeni u serijama od po 100.000 komada u studenom 2022. od Deekon (Shanghai) Industry sa sjedištem u Šangaju, proizvođača vojnih proizvoda i policijske opreme, preko Legittelecoma sa sjedištem u Moskvi.

Legittelecom koji, prema svojoj web stranici, pruža konzultantske usluge o dozvolama za 'uvoz, izvoz i prodaju radioelektronike i visokofrekventnih uređaja', također je uvezao nepoznati broj prijenosnih radija ili walkie-talkieja od tvrtke za bežične komunikacije Hong Kong Retekess u ožujku 2023. godine.

'Ono što vidimo je da kineske tvrtke prodaju Rusiji ono što možda ne mogu prodati u Kini ili na Zapadu po višoj cijeni', rekla je Antonia Hmaidi, analitičarka berlinskog Instituta za kineske studije Mercator, koja proučava kineski izvoz dvostruke namjene u Rusiju od početka rata.

'Iza uvoza ne stoje velike ruske tvrtke, već male, i to nedavno osnovane', objasnila je, ističući da bi implikacije zapadnih sankcija usmjerenih na takve tvrtke bile minimalne. 'Takve kompanije nemaju veliku inherentnu vrijednost, zbog čega je jednostavno otvoriti još jednu', dodaje.

Jedna od tih tvrtki, Silva, registrirana u udaljenoj istočnosibirskoj regiji Burjatiji u rujnu 2022., podnijela je zahtjev za uvoz 100.000 kaciga kompanije Shanghai H-Win New Material u ožujku 2023. godine. U kolovozu je pak podnijela zahtjev za neodređeni broj radiotelemetrijskih sustava, a oni se mogu koristiti za praćenje dronova.

Osim robe s otvorenom vojnom primjenom, Rusija je također povećala uvoz kineske robe s potencijalnim izravnim i neizravnim ratnim implikacijama, ukazuju analitičari.

Primjerice, kineske isporuke aramidnih vlakana - sintetičkih vlakana otpornih na toplinu, čija se primjena kreće od biciklističkih guma do pancirnih prsluka - porasle su za više od 350 posto u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Samo u siječnju i veljači 2023. uvoz je bio blizu 50 posto ukupnog iznosa za cijelu 2022.

Isto tako je građevinska oprema odigrala podcijenjenu, ali značajnu ulogu u kineskom doprinosu ruskim vojnim naporima, pomogavši ojačati obranu od ukrajinske protuofenzive, rekao je Joseph Webster, viši suradnik Atlantic Councila.

Kakve će posljedice snositi Kina?

'Bageri i buldožeri jedan su od najznačajnijih, a opet najpodcjenjenijih aspekata kineskog angažmana u ratu u Ukrajini', rekao je Webster.

'Došlo je do ogromnog povećanja uvoza građevinske opreme u vrijeme u kojem su se ruske vojne snage ukopavale. To sigurno nije slučajnost', ukazao je.

Ruski uvoz kineskih buldožera bio je gotovo dva puta veći, a uvoz bagera tri puta veći, u prvih sedam mjeseci 2023. nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju službeni podaci.

Uvoz kineskih teških kamiona porastao je čak 11 puta između siječnja i svibnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2021., pri čemu su neki viđeni na bojnom polju.

Ostaje nejasno u kojoj su mjeri kineske vlasti svjesne toga ili pak umiješane u trgovinu s Rusijom. To što trguje artiklima dvostruke namjene ostavlja dovoljno prostora Kini da izbjegne zapadne sankcije. Međutim analitičari primjećuju da nema naznaka toga da Peking poduzima mjere za kontrolu trgovine s Rusijom.

'Kineske tvrtke koje rade s Rusima neće biti kažnjene sve dok eksplicitno ne krše zapadne sankcije i ne provociraju dodatne napetosti sa Zapadom. Sve dok su tihe, mali je rizik da izazovu bijes kineske Komunističke partije', rekao je Webster.

Ipak, nastavak savezništva s Moskvom mogao bi imati značajne dugoročne posljedice za kinesko gospodarstvo. SAD i nekoliko zapadnih saveznika već su ograničili trgovinu određenim osjetljivim tehnologijama s Kinom.

Zapad se suočava s teškom odlukom: hoće li ciljati na pojedinačne kineske kompanije, znajući da to ne bi imalo velik utjecaj, ili će poduzeti mjere protiv Pekinga s potencijalno širim posljedicama i rizikom od odmazde.

'Kad bi Kina otvoreno podržala Rusiju, to bi imalo goleme posljedice za njen cjelokupan ekonomski, politički i sigurnosni odnos sa savezom demokracija predvođenih Washingtonom i Bruxellesom', siguran je Webster.