PUT U NESTANAK

Neslavno propao zadnji pokušaj da se TOZ izvuče iz ralja stečaja

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 27.08.2015 07:03
  • Objavljeno 27.08.2015 u 07:03
toz, olovke

toz, olovke

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić, Robert Anić

Dioničari tvornice olovaka TOZ Penkala nisu uspjeli obustaviti stečajni postupak koji je inicirala Uprava tvrtke na čelu s Tihomirom Lalićem. Trgovački sud u Zagrebu nije prihvatio prijedlog skupine dioničara da oni podmire blokirani iznos od 1,2 milijuna kuna zbog kojeg je proglašen stečaj TOZ-a.

Privremeni stečajni upravitelj Milorad Zajkovski izjavio je za tportal kako je sud odbio zahtjev dioničara jer oni nisu stranka u postupku. Kakva će biti daljnja sudbina TOZ-a i hoće li se spasiti barem dio proizvodnje, znat će se, istaknuo je Zajkovski, nakon skupštine vjerovnika zakazane za 30. rujna.

Grupa dioničara koja je pokušala zaustaviti stečaj drži 65 posto TOZ-a. U njoj su Industrogradnja nekretnine (23,6 posto), nizozemski fond TAB (19,87 posto), Triglav osiguranje i mali dioničari. Nadali su se da će im se pridružiti i državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), vlasnik 7,5 posto dionica, ali on ih je ignorirao.


Iako su zajedno većinski vlasnici TOZ-a, dioničari okupljeni oko Industrogradnje i TAB-a nisu imali nikakav utjecaj na Upravu i Nadzorni odbor tvrtke. Za stečaj, prema njihovom mišljenju, uopće nije bilo razloga.

U pismu Trgovačkom sudu naveli su kako je Uprava djelovala protivno interesima vjerovnika i dioničara prilikom proglašavanja stečaja.

'To se jasno vidi iz činjenice da je Uprava propustila djelovati kako bi se spriječio stečaj, bilo traženjem pomoći od dioničara, bilo poduzimanjem aktivnih koraka kako bi se deblokirao račun tvrtke, a što je trebalo biti relativno lako ostvarivo', tvrde dioničari.

Otvoreni rat između dioničara i uprave, a sve zbog zemlje

Apsurdna situacija - to da većinski vlasnici nemaju utjecaj na menadžment kompanije - u TOZ-u je trajala godinama što je u konačnici i odvelo tvrku u propast.

Dvije su strane bile u otvorenom ratu, a koliko je on bio žestok, dovoljno govori incident s prošlogodišnje skupštine dioničara, održane 28. listopada, kada je netko aktivirao dimnu bombu

Josip Galinec

Josip Galinec

Izvor: Pixsell / Autor: Saša Miljević

Jednu stranu predvodio je predsjednik Uprave Tihomir Lalić i šef Nadzornog odbora, odvjetnik Nenad Marković, svojedobno najveći pojedinačni dioničar TOZ-a. S druge strane stajali su Josip Galinec i Adam H. Teeger iz Industrogradnje.

Tegger je predsjednik Uprave Industrogradnje i partner u fondu Ethemba Capital, vlasniku tvrtke TAB, dioničara TOZ-a. Preko TAB-a Tegger je preuzeo Industrogradnju od Galinca, trenutno na čelu njenog Nadzornog odbora.

Obračun je počeo 2008, kada je Industrogradnja ušla u vlasničku strukturu TOZ-a, i to tako da je, prema tvrdnjama Galinca, za dionice uplatila 16,5 milijuna kuna na račun Daliborke Planinčević, nevjenčane supruge Nenada Markovića. Nakon toga je Galinec očekivao da će preuzeti kontrolu i upravljanje TOZ-om, ali to se nikad nije dogodilo.

U središtu njihovog sukoba bilo je atraktivno zemljište od 60.000 metara kvadratnih u zapadnom dijelu Zagreba, na kojem je smješten TOZ. Uprava tvrtke je prije sedam godina izašla s planom da se tvornica preseli, a na njenom mjestu izgradi stambeno-poslovno naselje s 800 do 1.000 stanova. Vrijednost projekta bila je tada procijenjena na između 150 i 200 milijuna eura.

Zaboravljena tvornica i radnici najveće žrtve

Dok su Lalić i Marković ratovali s Galincom i Teggerom oko prevlasti u tvrtki, zapostavljena je proizvodnja. Vrlo malo se ulagalo u strojeve, nisu se tražila nova tržišta i TOZ je gubio utrku s jeftinijom konkurencijom s Dalekog istoka. Prihodi su stagnirali, smanjivao se broj radnika, a gubici i dugovi su samo rasli.

Uprava je prvo potražila spas u predstečajnoj nagodbi (provedena 2013), u kojoj se TOZ obvezao isplatiti vjerovnicima 40 milijuna kuna utvrđenih tražbina u razdoblju od 2015. do 2020. Kada se vidjelo da je to neizvedivo, barem prema tvrdnjama Uprave, zatražen je stečaj pokrenut prije nešto više od mjesec dana.

Na bubnju će se sada naći sva TOZ-ova imovina, pa tako i vrijedno zemljište, koje se umjesto bogatstvom pokazalo prokletstvom za tvornicu staru više od 65 godina.

Pokušali smo doznati što na kraju priče o svemu imaju reći Lalić i Galinec, ali do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli stupiti u kontakt s njima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!