NESLAVAN KRAJ

TOZ Penkala dijeli otkaze i odlazi u stečaj

18.08.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Jedinoj hrvatskoj tvornici olovaka - TOZ Penkala, poduzeću s tradicijom proizvodnje od 1937. godine, prijeti gašenje proizvodnje i nestanak

Jučer je 46 radnika tvrtke dobilo otkaz, nakon što je u srpnju otvoren stečaj u tom poduzeću.

Polovina radnika odmah je dobila nove ugovore i nastavit će rad, ali samo dok se ne završe prije ugovoreni poslovi i ne potroše sve sirovine.

Predstečajna nagodba otvorena je početkom 2013., ali radnici nisu očekivali kraj. Kažu, bilo je tu svakakvih obećanja.

Bivši direktor tvrtke Tihomir Lalić pojasnio je za hrvatske medije kako je u TOZ Penkali početkom 2013. godine pokrenuta predstečajna nagodba, no tvrtka je ipak završila u stečaju jer nije mogla pokriti dugove od 1,2 milijuna kuna koji su dospjeli na naplatu.

Poslovnu suradnju otkazao je i turski partner, dugogodišnji kupac grafitnih mina, što je značilo gubitak 900 tisuća kuna prihoda godišnje. Lalić ipak nije pesimist.

Drži da postoje šanse za nastavak proizvodnje. TOZ Penkala posjeduje vrijedne nekretnine na površini od čak 60 tisuća četvornih metara, na kojima je moguća stambeno-poslovna gradnja i čijom bi se prodajom mogle višestruko namiriti obveze vjerovnika.

No vjerovnici i dioničari ne trebaju strahovati jer poznato je da vrijednost zemljišta koje TOZ Penkala posjeduje višestruko nadmašuje vrijednost dugova.