ISTARSKI SDP O JAKOVČIĆU

'Neprimjereno je da župan poziva investitore da odustanu'

Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Župan Ivan Jakovčić pozvao je investitore da se ne javljaju na natječaj za lokaciju Hidrobaza u Puli i Pineta u Fažani jer im, kako reče, kao župan Istarske županije nije u mogućnosti na ovakav način osigurati pravnu i investicijsku sigurnost dok se ne raščiste svi dvojbeni odnosi s nadležnim ministarstvima

'Mijenjati uvjete investiranja u fazi natječaja je nedopustivo i neodgovorno. Slično se dogodilo i s lokacijom Katarina - Monumenti, gdje je nekoliko dana nakon zaključenja natječaja doneseno slično rješenje, koje u potpunosti mijenja uvjete natječaja. Ovakvo ponašanje pojedinaca ruši ugled Republike Hrvatske i traži donošenje hitnih mjera te oštre sankcije zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca. Radi se o očitom iživljavanju nekoliko osoba nad tisućama nezaposlenih osoba u Istri.

Projekt Brijuni - Rivijera poznat je svima već deset godina te da su konzervatori htjeli djelovati na način da zaštite ta područja, to su mogli učiniti već čitavo desetljeće', kazao je župan Jakovčić, javno izražavajući ogorčenost i nezadovoljstvo najnovijim rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske o proglašenju kulturnog dobra na području Hidrobaze u Puli dok je u tijeku natječaj za izbor najboljeg investitora.

Natječaj za razvojni projekt Brijuni - Rivijera koji je Hrvatska proglasila od državnog značaja objavljen je u domaćim i svjetskim medijima, pa je blamaža tim veća, a kao glavne krivce za nastalu zbrku Jakovčić je prozvao Konzervatorski odjel u Puli i zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca, čiju je smjenu javno zatražio. No osim pojedinaca koje je nazvao 'mafijom u kulturi', dio krivnje za niz pripremljenih, ali još ne realiziranih projekata u Istri je, prema Jakovčiću, i u dijelu politike koja se protivi golf projektima.

Svjež primjer nedavno je otvoreno pismo tvrtke Pelagius, upućeno Vladi i premijeru, u kojem su se požalili da je investicija u vrijednosti od 700 milijuna kuna na čekanju već šest godina. Radi se o projektu golf igrališta i hotela kapaciteta 200 ležajeva na lokaciji Velika Stancija u Savudriji, no iako je društvo Pelagius ispunilo sve zahtjeve konzervatora, tvrde da je zapelo s umaškom gradskom vlašću koja im je najavila izdavanje potrebnih papira krajem 2013. U Umagu je na čekanju i projekt Terra Istriana, no ne zbog konzervatora, već zbog peticije građana koju je SDP-ova gradska vlast odlučila uzeti u obzir prilikom donošenja izmjena prostorno-planske dokumentacije.

'Bez obzira na naše slaganje ili ne slaganje oko projekta Brijuni – Rivijera, neobično mi je, možda čak i neprimjereno da župan poziva investitore da odustanu od natječaja', izjavio je za tportal saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin. Nije želio komentirati istup župana Jakovčića, no dodaje da u istarskom SDP-u smatraju kako se objekti koji imaju određenu vrijednost moraju štititi.

Kako je medijima izjavio župan Jakovčić, novonastala situacija s razvojnim projektom Brijuni Rivijera neće izazvati potrese u Koaliciji, no mnogi smatraju da se u Istri između IDS-a i SDP-a već vodi bitka za glasače, iako je još podosta do lokalnih izbora. Naravno, ima i onih 'vječnih skeptika' koji u županovom pozivu investitorima da se ne jave na raspisani natječaj, vide 'pranje ruku' od eventualnog neuspjeha odnosno ne odziva investitora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi