POREZNA ČUVA IDENTITET

Nepoznat netko lani je imao neto plaću od 253.000 kuna

01.09.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Najbolje plaćeni Hrvat lani je prijavio dohodak od 5,8 milijuna kuna! Njegova mjesečna bruto plaća bila je 483 tisuće kuna pa proizlazi da je u jednom mjesecu zaradio koliko i prosječno plaćeni Hrvat u pet godina! Njegovu godišnju plaću prosječno plaćeni zaposlenici ne mogu zaraditi ni za cijeli radni vijek – jer bi im za to trebala 61 godina rada.

Tko je sretnik, porezna je tajna, no podaci iz godišnjih poreznih prijava za 2012. otkrivaju da bez obzira na krizu i petogodišnju recesiju – nije usamljen, piše Večernji list. Dvadeseti na listi najbolje plaćenih zaposlenika u zemlji zaradio je 2,4 milijuna kuna, drugi i treći na listi bili su toliko dragocjeni svojim poslodavcima da su ih nagradili sa po više od četiri milijuna kuna, a osobe s četvrtog do devetog mjesta zaradile su više od tri milijuna kuna. Ukupno je dvadeset najplaćenijih osoba prošle godine zaradilo 64 milijuna kuna

U želji da zaštiti njihov identitet, Porezna uprava više ne objavljuje ni djelatnosti ni sredine u kojima su podnijeli poreznu prijavu, ali pretpostavlja se da se milijunske plaće isplaćuju samo menadžerima u bankama, telekomunikacijama ili IT industriji.

Rekorder s mjesečnom plaćom od 483.000 kuna na ruke prima otprilike 253.000 kuna, a preostalih 230.000 kuna odlazi državi na ime poreza i doprinosa pa se poreznim vlastima isplati čuvati ih kao kap vode na dlanu – plaćaju porez na dohodak po najvećoj poreznoj stopi od četrdeset posto.