ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA

Nepotrebno se troši pet puta više energije na grijanje

18.06.2012 u 20:09

Bionic
Reading

Ana Pavičić-Kaselj, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja, danas je u Osijeku rekla da se energija u zgradarstvu alarmantno troši, pretežno na zagrijavanje javnih i privatnih objekata kao posljedica loše izolacije i izvedbe

Podatku o finalnoj potrošnji energije u zgradarstvu, koja je 2010. godine premašila 42 posto ukupne energetske potrošnje u Hrvatskoj, Pavičić-Kaselj dodala je i da zgrade sagrađene prije 1987. godine na grijanje troše pet puta više energije nego što je opravdano po današnjim standardima.

'U nekim bolnicama doslovce ne možemo kontrolirati potrošnju energije, jer je ljeti prevruće, a zimi ne gasimo grijanja. Nije dobro u većini stambenih i nestambenih zgrada', upozorila je Pavičić-Kaselj, tijekom današnje osječke radionice o provedbi propisa iz područja energetske učinkovitosti.

Ministarstvo graditeljstva, najavila je, do 30. lipnja donijet će tri važna pravilnika koji će regulirati energetske preglede i certificiranje zgrada te nadzor nad tim projektima, što će biti jedan od glavnih načina poboljšanja energetske učinkovitosti u tom sektoru, u kojem se danas troši od 200 do 250 kWh po četvornom metru, a opravdano bi bilo najviše 50 do 80 kWh po kvadratu. Najviše, 80 do 90 posto te energije odlazi na grijanje i pripremu tople vode.

Provođenje energetskog pregleda zahvaljujući Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji postalo je obavezno za zgrade javne namjene preko 500 četvornih metara iskoristive površine. Od 6. srpnja 2015. godine to će vrijediti i za zgrade preko 250 četvornih metara.

U Ministarstvu navode da površina samo javnih zgrada iznosi 9,58 milijuna četvornih metara, što je oko četvrtine ukupne površine zgrada nestambene namjene. Pavičić-Kaselj međutim najavila je proširenje ovih projekata te da će se poseban ciklus povećanja energetske učinkovitosti za stambene zgrade pokrenuti do jeseni ove godine, uvođenje računovodstvenih inovacija za uvrštavanje ušteda u javne proračune te potporu širenju tržišta s pružateljima energetskih usluga (ESCO).

Na radionicu u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, odazvalo se stotinjak predstavnika općina, gradova i županija iz te županije, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Boris Makšijan iz sektora energetike Ministarstva gospodarstva naglasio je da su prilikom provedbe zakona i najavljenih projekata o energetskoj učinkovitosti najvažniji podaci i suradnja s lokalnim vlastima. Pohvalio je kvalitetu i ažurnost podataka o energiji iz Osječko-baranjske županije.