obrtništvo opet poželjno

Neočekivani preokret: Veliko zanimanje vlada za upis u stolare, vodoinstalatere, zidare…

12.07.2022 u 19:57

Bionic
Reading

Iako upisni postupak u srednje škole još uvijek traje, a okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će poznat nakon 15. srpnja, iz podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja jasno je da su se pojedine škole našle u žiži interesa ovogodišnje generacije osmaša.

Uz tradicionalno tražena mjesta u svim gimnazijskim programima, kao i u programima ekonomskog te zdravstvenog područja, piše Novi list, budući su srednjoškolci nakon dugo vremena pokazali interes za pojedine obrtničke programe pa je sasvim izvjesno da će primorsko-goransko tržište rada za tri godine imati cijelu generaciju obrazovanih stolara, drvodjelskih tehničara, vodoinstalatera, instalatera klimatizacije i grijanja, a bit će čak i soboslikara, zidara, vrtlara i keramičara.

Sve su to zanimanja koja su posljednjih godina u velikom deficitu, a za koje osmaši na upisima tradicionalno nisu pokazivali gotovo nikakav ili iznimno mali interes sve do aktualnih upisa.

Prema privremenim rezultatima Ministarstva upisne kvote svih tih zanimanja ove bi godine već u ljetnom roku upisa mogle biti popunjene, međutim ne mogu se svi obrtnički programi pohvaliti s takvim preokretom, jer i dalje će na tržištu rada nedostajati mesara, pedikera, kao i konobara i kuhara na otocima i drugim turističkim središtima. Tako su ove godine iz cijele Primorsko-goranske županije tek četiri učenika ostvarila pravo upisa u zanimanje mesar, svega šest u zanimanje pediker te dva u zanimanje bravar.