KONFERENCIJA UDRUGE FRANAK

'Nemoguće je ući u tok novca za kredite jer on ne postoji'

18.06.2015 u 15:53

Bionic
Reading

U nastavku konferencije Udruge Franak vodila se rasprava o potrebi da se istraže tijekovi novca i utvrdi jesu li se banke stvarno zaduživale u francima za odobrene kredite te o mogućem kršenju pravila o zaštiti tržišnog natjecanja od strane Hrvatske udruge banaka

Davor Banović, stalni sudski vještak i ovlašteni revizor, razočaran je presudom Vrhovnog suda jer 'na temelju te presude nije moguće utvrditi stvarni iznos štete za građane'. Upozorio je i na problem zastarnih rokova zbog kojih dužnici ne mogu dobiti puno obeštećenje za preplaćene kamate.

Govoreći o potrebi da se provede istraga o tijekovima novca i utvrdi koliko su se banke stvarno zadužile za kredite odobrene u francima, Banović je naglasio da je to jako teško jer banke ne dozvoljavaju pristup podacima pravdajući se bankovnom tajnom. Smatra da bi to bilo moguće istražiti ako bi se formiralo istražno povjerenstvo pod pokroviteljstvom Sabora.

'Znamo da se razlika u tečaju knjiži kao prihod u banci i taj prihod trebao bi generirati veću osnovicu za obračun dobiti, ali banke istovremeno iskazuju rashode po osnovi trgovanja i to, pretpostavljam, sa svojima matičnim bankama. Zato postoji osnovana sumnja o prikrivenom transferu dobiti i to bi svakako netko trebao istražiti', kaže Banović.

Na tu temu nadovezao se Niko Delić, savjetnik Udruge Franak, koji je ustvrdio da nije moguće ući u tijek novca jer novac za financiranje kredita ne postoji zato što su ga kreirale same banke. 'Postoji samo novac za obveze iz platnog prometa, a za kredite, uključujući i kredite u švicarskim francima, on ne postoji pa nije ni moguće ući u njegov tijek', tvrdi Delić.

Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu upozorio je da Hrvatska udruga banaka krši pravila o zaštiti tržišnog natjecanja jer u pregovorima iznosi zajedničke stavove banaka pa se to može tretirati kao dogovaranje o cijenama.

Vuletić smatra da bi zato Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja trebala istražiti aktivnosti Hrvatske udruge banka i ispitati potencijalni sukob interesa i kršenje pravila tržišnog natjecanja.

Na dvodnevnoj konferencija Udruge Franak pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović trebao je sudjelovati i Tomislav Čorić, glavni ekonomski strateg HDZ-a, ali se ispričao zbog neodgodivih obveza.