AMERIČKO GOSPODARSTVO

Nema oporavka do kraja 2009.

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.12.2008 10:58
  • Objavljeno 30.12.2008 u 11:10
otkaz, bankrot, kriza

otkaz, bankrot, kriza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Gospodarska oluja koja je zahvatila SAD i svijet nastavit će se i u većem dijelu 2009. godine, procjenjuju ekonomski stručnjaci koje u ponedjeljak citira bostonski dnevni list The Christan Science Monitor

Ono što je utješno jest da većina ekonomista očekuje kako će se s odmicanjem godine stopa gospodarskog opadanja usporiti, uz mogućnost određenog umjerenog rasta u četvrtom tromjesečju 2009. Međutim, prema većini prognoza, prije razvedravanja povećat će se nezaposlenost, ubrzat će se stečajevi poduzeća, cijene nekretnina nastavit će padati a povjerenje potrošača ostat će nisko. 'Bilo bi nategnuto reći da postoje vedri izgledi. Prognozu za 2009. nećemo zvati optimističnom', izjavio je za Monitor Richard DeKaser, glavni ekonomist National City Corp. iz Washingtona.

Ekonomisti kažu da najgore gospodarske vijesti možda tek dolaze. Domaća potrošnja u SAD-u za Božićne blagdane bit će najgora u dugom nizu godina, unatoč ogromnim popustima u trgovinama. U maloprodaji će se nastaviti popusti i u 2009. u nastojanju da se prodaju zalihe. Američka maloprodaja već je suočena s valom zatvaranja trgovina, bankrotima, te preuzimanjima tvrtki nakon loše prodaje tijekom sezone blagdana. Financijska agencija Bloomberg javlja da su odjevni lanci Ann Taylor i Talbots među onima koji planiraju zatvoriti trgovine s lošim prodajnim rezultatima. Izvješće navodi predsjedatelja jedne konzultantske firme za maloprodaju koji kaže da će tijekom 2009. biti zatvoreno oko 12 tisuća trgovina

Slaba domaća potrošnja bit će jedan od glavnih razloga što će se gospodarstvo, mjereno bruto domaćim proizvodom (BDP), smanjiti u četvrtom tromjesečju 2008. po godišnjoj stopi od 4 do 6 posto. Negativan rast na kraju godine nije dobar znak za Novu godinu. 'Pokušavate dobiti zamah za iduću godinu, a ako toga nema, to određuje ton', ocijenio je Dan Meckstroth, glavni ekonomist proizvođačke udruge Manufacturers Alliance/MAPI iz Arlingtona u Virginiji.

Do kraja ožujka američko gospodarstvo će se smanjiti za još 4 posto BDP-a na godišnjoj razini, procjenjuje IHS Global Insight, gospodarska konzultantska kuća iz Lexingtona u Massachusettsu. U drugom tromjesečju 2009., stopa opadanja gospodarstva usporit će se na jedan posto, smatra Global Insight. Gospodarstvo će potom rasti za jedan posto u trećem tromjesečju, i za 2 do 3 posto u četvrtom kvartalu 2009.

'Ne možete zaustaviti gospodarstvo od velikog stezanja u početku 2009.', kaže Nariman Behravesh, glavni ekonomist IHS Global Insighta. Malo će područja SAD-a izbjeći opadanje, smatra Mark Zandi, glavni ekonomist Moody's Economy.com iz West Chestera u Pennsylvaniji. 'To će zahvatiti svaku industriju, svako zanimanje, svaki kutak zemlje'. Primjerice, Moody's sada procjenjuje da je gospodarstvo 33 od 50 američkih saveznih država u recesiji, dok je većina ostalih blizu gospodarskog stezanja.

Manje od 22 posto metropolitanskih područja SAD-a bilježi rast zaposlenosti, kaže Zandi. 'To je najmanji postotak od 1975. i ne bih se iznenadio da još padne idućih mjeseci', kazao je Zandi. Gospodarstvo u opadanju, po njegovim riječima, znači i rast nezaposlenosti kroz veći dio 2009., sa sadašnjih 6,7 posto na 8 do 9 posto nezaposlenih, odnosno na pet milijuna Amerikanaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi