EU PROTIV KAŠNJENJA U PLAĆANJU

Nelikvidnost muči cijelu Europu

17.05.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Sve je više europskih poduzeća pred propašću zbog neplaćenih računa, a kašnjenje u plaćanju doseglo je iznos od čak 340 milijardi eura, što je više nego dvostruko više od ukupnog proračuna Europske unije u 2012. godini. Zbog nemogućnosti plaćanja zatvoreno je 450 tisuća radnih mjesta, a 57 posto tvrtki u Europi tvrdi da ima problema s likvidnošću zbog zakašnjelog plaćanja, što je povećanje od 10 posto u odnosu na prošlu godinu

Idućeg tjedna Zagreb je domaćin informativnog seminara u sklopu europske kampanje za podizanje svijesti o novoj direktivi za rješavanje problema zakašnjelog plaćanja u Europi.

Kako bi zaustavio kulturu kasnog plaćanja u Europi, potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani pokrenuo je u listopadu 2012. u Rimu informativnu kampanju za 27 zemalja članica EU-a i Hrvatsku radi bržeg uključivanja Direktive o borbi protiv kašnjenja s plaćanjem u komercijalnim transakcijama u nacionalna zakonodavstva. Direktiva 2011/7/EU je sredstvo Europske unije za borbu protiv nepodmirenih dugovanja.

Kampanja koju financira Europska komisija naglašava važnost upoznavanja malih i srednjih poduzeća s novim pravima iz Direktive i kako da ostvare ta prava.

Na seminaru će biti predstavljena Direktiva 20011/7/EU u postojećem pravnom okviru na lokalnoj i europskoj razini, a gostovat će, između ostalog, Slavko Linić, ministar financija Republike Hrvatske, i Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj. Također će se govoriti o transparentnosti i kako tvrtke trebaju postupiti kada se suoče s kašnjenjem u plaćanju u komercijalnim transakcijama.

Seminar će se održati 24. svibnja u hotelu Sheraton, Kneza Borne 2 u Zagrebu, od 13.30 do 17.30 sati. Prijava na besplatan seminar moguća je na web stranici o zakašnjelom plaćanju